RIJEČ STRUČNJAKA

Kako pravilna dijagnoza spašava živote mališana

Oboljenje koje najčešće dovede pacijenta na hirurški sto zbog sumnje na akutni apendicitis jer su simptomi skoro identični

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

Pregled je od velike važnosti

Foto: Ilustracija


Postoji čitav niz bolesti u abdomenu koje mogu imati simptome slične kao kod akutnog apendicitisa (upale slijepog crijeva) i treba ih uzeti u obzir prilikom postavljanja dijagnoze, a to su upala limfnih čvorova u abdomenu koji uzrokuju crijevne spazme, a koje se manifestiraju kao abdominalne kolike. Kod palpacije ovog stanja najjača bolna osjetljivost je u desnom donjem kvadrantu abdomena.

Bolna osjetljivost

Primarni peritonitis (upala potrbušnice) je posljedica upale koju su uzrokovale bakterije pneumokok i streptokok. Ovo oboljenje najčešće dovede pacijenta na hirurški sto zbog sumnje na akutni apendicitis jer su simptomi skoro identični.

Tu je i askaridni zapetljaj crijeva, gdje je klupko askarisa u završnom dijelu tankog crijeva dovelo do bolne osjetljivosti u desnom donjem abdomenu, kao što je slučaj kod akutnog apendicitisa, te do opstrukcije tankog crijeva. Cistični ovari, u sredini menstrualnog ciklusa, zbog prskanja folikula dovode do bolne osjetljivosti u abdomenu, povišene temperature i leukocitoze u krvi. Ovo stanje može imitirati akutni apendicitis.

  • Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

    Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

    Foto: Avaz


Perforacija divertikula na završnom dijelu tankog crijeva dovodi do akutnog oboljenja abdomena, gdje se bez operativnog zahvata ne može ni isključiti ni potvrditi akutni apendicitis. Torzija nespuštenog testisa može imitirati akutni apendicitis, ali se lako otkriva pregledom skrotalne kese.

Patološki nalaz

Ureterolitijaza desnog uretera (kamen u distalnom dijelu uretera) prouzrokuje simptome slične retrocekalnom položaju apendicitisa, a to su abdominalna kolika i patološki nalaz urina. Kronova bolest je rijetka u dječijoj dobi, ali se može manifestirati pod slikom akutnog apendicitisa s izraženim bolom u desnom donjem kvadrantu abdomena i povraćanjem.

Kada ljekaru

Kada su u pitanju bol u abdomenu, mučnina i/ili povraćanje, dijete treba odvesti kod ljekara. Roditelji mogu djetetu dati čaj, a davanje analgetika, spazmolitika i pogotovo antibiotika je greška jer tim lijekovima se može prekriti akutna upala slijepog crijeva. Kašnjenje u postavljanju dijagnoze i operativnog zahvata dovodi do perforacije apendiksa i širenja upale u abdominalnu šupljinu, a posljedično i do komplikacija koje mogu ugroziti život pacijenta.

Više o temi Salahudin Dizdarević

RIJEČ STRUČNJAKA
Apneja - poremećaj disanja tokom sna
NA VRH

Podijeli članak na