RIJEČ STRUČNJAKA

Djeca gube motivaciju za učenje zbog pandemije

Periodi vraćanja u školske klupe te ponovni prelazak na online nastavu su posebno negativno utjecali na diskontinuitet u obavljanju školskih obaveza kod mališana

Koronavirus iz korijena promijenio sve segmente života. Ilustracija

Piše: Isidora Pavlović, psiholog

6.7.2021

Svjedoci smo da se posljednjih godinu i po život svakog pojedinca drastično promijenio. Val globalne pandemije iz korijena je promijenio sve segmente života pojedinca, noseći sa sobom progresivne promjene i iziskujući prilagođavanje novoj realnosti, a čineći budućnost u očima pojedinaca neizvjesnom.


Izvršavanje obaveza

Posebno socijalno i edukativno pogođena kategorija su djeca i mladi koji su se doslovno preko noći morali privići na novi način druženja i učenja. Sada se cijeli socijalni i edukativni svijet „preselio“ na računare i telefone, koji su ujedno postali i jedini prozor u svijet. Odsustvo iskustva i ogromni globalni zahtjevi rezultirali su brojnim negativnim posljedicama po akademski učinak same djece.

Mnogi roditelji, usljed ogromnih tranzicija u sopstvenom profesionalnom i privatnom životu, nisu bili u mogućnosti da na adekvatan način isprate napredak djece i pruže im adekvatne uvjete kako bi nesmetano pratili nastavu i uspješno završavali svoje obaveze. Situacija se usložnjava pogotovo kada govorimo o porodicama u kojima ima više djece različitog uzrasta.


Isidora Pavlović, psiholog. Avaz

Odlazak u školu za dijete predstavlja ritualnu obavezu, dijete mora imati osjećaj odgovornosti da se mora probuditi u određeno vrijeme, da se obuče i spremi za školu, spakira knjige i provede dobar dio dana izvan kuće s prijateljima, a pritom se kognitivno angažirajući na nastavi.


Realna interakcija

S obzirom na potpunu uskraćenost od takvog rasporeda i tranziciju na višesatno sjedenje i borbu s online izvršavanjem domaćih zadataka, dijete mora zauzeti potpuno drugačiji pristup u završavanju obaveza. Periodi vraćanja u školske klupe te ponovni prelazak na online nastavu posebno su negativno utjecli na diskontinuitet djece u obavljanju školskih obaveza.

Mnoga djeca su izgubila motivaciju, kontinuitet u obavljanju obaveza, nekima ovakav sistem online nastave ne pogoduje usljed manjka realne interakcije.


Kvalitet znanja pod upitnikom

Mnoga djeca nisu u mogućnosti da isprate zahtjeve i drugačiji ritam online nastave te značajno zaostaju za drugom djecom po uspjehu. S druge strane, dostupnost interneta stavila je pod upitnik kredibilitet i težinu znanja koju učenici prezentiraju te na duže staze možemo govoriti o ozbiljnim propustima koji se mogu očekivati kod učenika usljed neintegriranog znanja, i „copy-paste“ metode. Ovdje značajnu ulogu igraju i roditelji koji zarad uspjeha svoje djece često rade njihove domaće zadatke, misleći da im na taj način doprinose, dok je realnost potpuno drugačija, a dugoročne posljedice nesagledive su na višim nivoima školovanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.