ZANIMLJIVO

Koje boje bebe vole

Istraživanje je pokazalo da su djeca najduže gledala u plavo, crveno, ljubičasto i narančasto, a najkraće u smeđe

Plava, crvena, ljubičasta i narandžasta su im najdraže boje. Ilustracija

Z. K.

6.7.2021

Smeđe i sivo su boje koje novorođenčad najmanje voli, a plavo, crveno, ljubičasto i narandžasto, najdraže su im, objavili su britanski naučnici. Mit je da novorođenčad ne razlikuje boje. Dijete vidi boje, ali to se razvija nekoliko mjeseci, kažu stručnjaci iz laboratorija u Sariju i voditelji istraživanja u kojem je učetvovalo 250 djece. 

Jedan od testova bilo je pokazivanje četveromjesečnoj djeci različite boje na monitoru i promatranje reakcije. Različita djeca pokazala su različite reakcije, ali raznolikost je bila ključna za održavanje interesa. Neka djeca očito preferiraju neku boju, a druga vole više boja. Dokazali smo, kažu stručnjaci, da ako im uporno pokazujete plavo u različitim nijansama, oni će to smatrati istom bojom i postat će im dosadno. Ali, ako im pokažete zeleno, zainteresirat će se i ponovno početi gledati. 

To pokazuje da su djeca svjesna toga da su sve plave iz iste kategorije bojaIstraživanje je pokazalo da su djeca najduže gledala u plavo, crveno, ljubičasto i narančasto, a najkraće u smeđe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.