ISTRAŽIVANJA

Kako ulje štiti bebe od infekcija

Ulje gorušice može imati toksičan učinak na kožu te usporiti njen oporavak

Z. K.

Ulja sjemenki suncokreta sprečava infekciju

Foto: Ilustracija


Masiranje malih beba uljem sjemenki suncokreta predstavlja jeftin i djelotvoran način zaštite od infekcija, pokazuje studija američkih naučnika. Povećanom riziku za pojavu životno opasnih infekcija su naročito izložene prerano rođene bebe čija koža nije do kraja razvijena te joj nedostaje puni stupanj zaštite. Procjenjuje se da se u svijetu svake godine prerano rodi 13 miliona beba.

Potrebno masiranje

Njihova smrtnost je zbog nedostupnosti specijaliziranih medicinskih tretmana u nerazvijenim zemljama vrlo visoka. Istraživanje naučnika s Johns Hopkins University provedeno je u Bangladešu gdje majke, kao i ostalim zemljama južne Azije, masiraju uljem gorušice.

Pojava infekcije

Naučnici su utvrdili da takva praksa može imati više štete nego koristi jer za razliku od ulja sjemenki suncokreta ulje gorušice može imati toksičan učinak na kožu te usporiti njen oporavak. U istraživanju je učestvovalo 497 prerano rođenih beba. Utvrđeno je da se primjenom ulja sjemenki suncokreta rizik od pojave infekcija može smanjiti za 60 posto, slično kao i upotrebom uobičajenih industrijski proizvedenih masti.

Više o temi Beba

ISTRAŽIVANJA
Kako treba bebu hraniti noću

Više o:

Beba Roditelji Ulje
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na