RIJEČ STRUKE

Pedijatrica Gordana Vuković: Košulja dugih rukava i hlače čuvaju djecu od alergije na sunce

U slučaju da se javi alergija obavezno dijete namazati antihistaminskim gelom ili dati antihistaminik sirup ili kapi, kaže dr. Vuković

Simptomi se u većini slučaja pojavljuju na gornjem dijelu ruku. Ilustracija

Piše: Z. Karić

12.7.2021

Alergija na sunce (fotosenzitivnost), posebno kod beba, djece i trudnica, može uzrokovati niz neugodnih simptoma. Općenito, alergija na sunce je imunološka reakcija koje se očituje crvenilom kože, svrbežom te plikovima. Simptomi se u većini slučaja pojavljuju na vratu, poprsju, ramenima i gornjem dijelu ruku, kaže prim. dr. Gordana Vuković, pedijatrica.

- Ima dosta alergija na sunce, pogotovu u spoju sa znojem. Do alergijske reakcije dolazi prilikom direktnog kontakta kože sa suncem. Dijete koje je alegično, da bi ga zaštitili, treba obući u laganu košuljicu dugih rukava i hlačice sa dugim nogavicama. U slučaju da se javi alergija obavezno dijete namazati antihistaminskim gelom ili dati antihistaminik sirup ili kapi. Nikako ne davati oboje jer se dijete na taj način može predozirati antihistaminicima – kaže dr. Vuković.



Dr. Vuković: Postoji i alergija i na zaštitne kreme. Avaz

Alergijski osip, dodaje dr. Vuković, se pipa iznad nivoa kože, crvene je boje i svrbi, a rijetko se javlja u vidu urtika. Javlja se isključivo na dijelovima tijela koji su bili izloženi suncu te nestaje ubrzo nakon što se osoba makne sa sunca, rashladi suncem zahvaćeno područje kože te u ekstremnim slučajevima uzme lijekove ili kreme koje je prepisao ljekar.

- Osim alergije na sunce, postoji i alergija i na zaštitne kreme, ali nisu tako česte. Kako bi provjerili rekaciju bebine kože na kreme prvo na malom djelu kože namazati kremu i pratiti hoće li biti kakvih reakcija – kaže dr. Vuković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.