KORISNO

Nicanje zubića prati i temperatura

Ali, ako prelazi 38 stepeni, zubi nisu tome uzrok

Za ublažavanje bola na raspolaganju su vam različite gumene igračke. Ilustracija

Z. K.

16.8.2021

Kod neke djece neposredno prije nicanja zuba dolazi do povišenja tjelesne temperature, ali uvijek je riječ o kratkotrajnom stanju. Temperatura nikada ne prelazi 38 stepeni (mjereno ispod pazuha). Svaka viša temperatura ne potječe od zuba i trebalo bi potražiti razlog njenog povišenja. Ono što je uvijek pratitelj nicanja zuba je nervoza djeteta, koja je rezultat neprijatnog osjećaja u ustima, odnosno desnima.

Zub na svom puta ka površini nadražuje nervne završetke u ustima, koji prenose bol. Na svu sreću, većina beba prebrodi ovaj problem za nekoliko dana. Kada niče više zubića odjednom, bol može biti dugotrajnija i jača, često remeti san, a nekada i ishranu bebe. Tada, u konsultaciji s pedijatrom, djetetu možete dati male doze paracetamola.

Za ublažavanje bola i smirivanje napetosti na raspolaganju su vam i različite gumene igračke koje beba može gristi. Postoje brojni preparati koje možete mazati na desni i pomoći djetetu da savlada bol. Radi se o lokalnim anesteticima čije je djelovanje vrlo kratkotrajno. Naime, većina beba ima povećenu sekreciju u ustima tokom rasta zuba (beba bali) pa se ovaj aplicirani anestetik brzo razblaži i očisti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.