VAŽNO

Kada treba potražiti stručnu pomoć psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra

Treba naučiti postavljati psihološke granice prema okolini koja ima potrebu da se upliće u brak

Kod djece se javljaju određeni psihološki problemi. Ilustracija

Piše: Z. K.

3.9.2021

Svako uplitanje, pa čak i kada jedan od supružnika to traži od svojih roditelja i bliske osobe, uvijek se reflektira na stvaranje osjećaja nezadovoljstva, gubitak samopouzdanja, izbjegavanje preuzimanja odgovornosti, česte su svađe, rasprave, nerijetko i nasilno ponašanje, a sve to dovodi do raspada bračne zajednice.

- Vrlo često žene se suočavaju s anksioznim i depresivnim simptomima, gubitkom volje i interesa za brigu o djeci, stalnim bolovima u tijelu, bezrazložnim strahovima, a kod muškaraca se često pojavljuju simptomi agresivnosti, depresije te ovisnosti - kaže Nermina Vehabović-Rudež, psihologinja i psihoterapeutkinja.

Ne treba zaboraviti, dodaje naša sagovornica, koliko ovakva situacija u porodici utječe na djecu i njihovo mentalno zdravlje, pa nerijetko mala djeca počinju pokazivati određene psihološke probleme.

- Treba znati da nijedna osoba, koliko god da vam je bliska ili vas voli, ne može znati kakav je vaš istinski odnos s partnerom i u tom slučaju bilo kakvo sugeriranje, nagovaranje, savjetovanje nije dobro. Svaka osoba treba biti sposobna da procijeni da li bračni partner zadovoljava ili ne zadovoljava njegove želje i potrebe i da li je adekvatan za zajednički život - navodi Vehabović-Rudež.

Treba potražiti stručnu pomoć psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra, koji neće nuditi savjete, već pomoći da osvijeste svoje želje i nauče postavljati psihološke granice prema okolini koja ima potrebu za uplitanjem u brak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.