NAŠA TEMA

Uravnoteženom prehranom ojačajte imunitet mališana

Tanjire im napunite raznobojnom biljnom, kao i raznovrsnom proteinskom hranom, uz smanjen unos masne i slatke hrane, kaže Marković

Ove namirnice sadrže ključne proteine. Ilustrtacija

Piše: Z. Karić

25.9.2021

Svakodnevno smo svjedoci da se COVID-19 javlja i kod djece te da njihova klinička slika, također, može biti različita. Nerijetko imamo informacije da su oboljela djeca hospitalizirana i da klinička slika u nekim slučajevima zna biti veoma teška.


Vitaminski koktel

Pošto, kaže nutricionistkinja Inga Marković, još nema dovoljno podataka treba li i hoće li biti odobrena vakcinacija djece, osim zaštite koja se temelji na poštivanju propisanih mjera, neophodno je i jačati imunološki sistem djece.

- Imunološki sistem, odnosno borbeni kapacitet organizma, možemo ojačati na prirodan način prvenstveno unosom neophodnih hranjivih i zaštitnih materija kroz raznovrsnu i uravnoteženu prehranu. To nije teško postići ako se prate osnovni postulati pravilne prehrane, a to je da tanjire djece napunimo raznobojnom biljnom te raznovrsnom proteinskom hranom, uz smanjen unos masne i slatke hrane koja negativno utječe na imunitet - kaže Marković.


Marković: Prirodni način. Avaz

Ovakvim planom prehrane, dodaje ona, djeca će unositi dovoljne količine cinka, vitamina A, C i E te će ovakav mineralno-vitaminski koktel održavati imunološki sistem zdravim.


Piletina i jaja

Omogućit će da se u organizmu proizvede veliki broj odbrambenih ćelija.

- Namirnice koje su nosioci jakog imunološkog sistema iz grupe proteinskih namirnica su meso, piletina, jaja, riba, mahunarke i probiotski mliječni proizvodi. Ove namirnice, osim što sadrže ključne proteine koji ulaze u sastav ćelija imunološkog sistema, sadrže i mnogo cinka, željeza i vitamina B-kompleksa, koji su, također, neophodni za pravilan rad imunoloških ćelija - ističe Marković.

Raznobojno voće i povrće uvršteno u jelovnike garant je snabdijevanja organizma jakim antioksidantima.


Brazilski orah

Prema riječima Marković, ne treba se ograničiti na samo jednu vrstu voća ili povrća, jer što je više raznobojnih namirnica iz ove grupe, to će se više različitih antioksidanata unijeti u organizam, a oni su najkorisniji kada rade zajedno. Brazilski orah je jezgrasto voće koje je najbolji izvor antioksidativnog minerala selena i svakako treba biti dio svakodnevne ishrane djece, osim kod onih koji imaju dijagnosticirane alergije na ovu i slične namirnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.