SAVJETI

Potrebne stvari treba imati prije nego što beba dođe

Jedna od čestih grešaka jeste da se zaboravi kupiti više kompleta posteljine

Svaki slobodan trenutak posvećuje se detaljima. Ilustracija

Z. K.

8.12.2021

Čini se da budući roditelji narednih devet mjeseci ne mogu da razmišljaju ni o čemu drugom, osim o bebi koju očekuju. Svaki slobodan trenutak posvećuje se detaljima u vezi pregleda i testova u trudnoći, predviđanja spola i uređenju dječije sobe.


Racionalna odluka

Iako posljednji mjeseci, a naročito posljednjih nekoliko sedmica trudnoće uglavnom protiču u velikim pripremama za bebin konačan dolazak, od nabavke kreveca, kolica, druge opreme i potrepština koje će biti neophodne od trenutka kada beba izađe iz porodilišta, dešava se da budući roditelji jednostavno predvide neke stavke zbog kojih bi kasnije mogli da se pokaju.

Jedna od najvećih grešaka budućih roditelja jeste da kupuju stvari tek nakon što se beba rodi. Iako postoje određene racionalne odluke za to, u slučaju da se ne zna bebin spol ili jednostavno roditelji žele da se uvjere da je sve prošlo kako treba, dobro je makar rezervisati stvari unaprijed. Također, pojedine krupne stvari poput kreveca i komode mogu se čekati sa isporukom.


Lijepo i kvalitetno

Kada se kupuje krevetac, roditelji se odmah zapute ka dijelu gdje su posteljine za krevetac i ogradice birajući one koje im se čini i lijepim i kvalitetnim. Međutim, ono što se ispostavilo kao jedna od čestih grešaka jeste da se zaboravi da se uzme više kompleta posteljine.

Naime, poznato je koliko se često u prvim danima beba mora presvlačiti, što zbog bljuckanja, što zbog često punih pelena ili jednostavno, jer se roditelji još nisu uhodali. To znači, da bi već prvog dana mogla da se mijenja i posteljina za krevetac.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.