KORISNO

Praznične dekoracije mogu biti opasne za djecu: Na šta trebate obratiti pažnju

Izbjegavajte da lampice budu nisko postavljene

Ukrasi od stakla mogu napraviti ozbiljan problem. Ilustracija

Z. K.

29.12.2021

Tokom praznika nismo ni svjesni koliko stvari može biti opasno za malo dijete. Stručnjaci su izdvojili šta bi to moglo da bude opasno po dijete i na šta treba obratiti pažnju.



Okrugle baterije

Jelka i stakleni ukrasi - Jelka zapravo ne bi trebalo da bude opasna, posebno ako se nalazi izvan domašaja djece. Držite je podalje, kako dijete ne bi moglo da je dohvati, povuče i obori na sebe. Ono što ozbiljno može naštetiti djetetu jesu ukrasi. Ako su od stakla mogu napraviti ozbiljan problem. Savjet je da sve te staklene ukrase stavite visoko.

Igračke za stariju djecu - I sami ste svjesni koliko mlađi prate starije, žele njihove igračke i sve što koriste. Ipak, oni su mnogo neoprezniji. Igračke starije djece često su napravljene od dijelova. Nekada ti djelići mogu završiti u nosu, dijete ih može progutati, pa može doći do ozbiljnog gušenja. I starije dijete upozorite da svoje igračke ne donosi u blizinu mlađih.

Male baterije - Male okrugle baterije vrlo lako mogu završiti u nosu djeteta. Njih ćete naći u igračkama, u lampicama ili drugim svjetlećim ukrasima za kuću. Dobro zatvorite taj dio gdje su smještene, kako malo dijete ne bi došlo u dodir s njima.


Kontakt sa strujom

Lampice - Izbjegavajte da budu nisko postavljene. Potrudite se da budu visoko i da dijete nema opciju da ih koristi, stavlja u usta ili obavije oko vrata. Nekada lampice mogu biti od stakla, pa onda i vrlo lako mogu pući, što može dovesti do ozbiljnih povreda. Pored toga, kontakt sa strujom može ozbiljno da ugrozi dijete, posebno kada u usta stavlja sijalice. Opekotine zbog toplote mogu biti još jedna posljedica, jer mala djeca ne znaju za oprez. Osigurajte kuću ako imate malo dijete, sve lampice neka budu podignute izvan domašaja mališana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.