SAVJETI

Kako da djetetu ne bude muka tokom putovanja

Možete se prošetati s djetetom ili, ako mu je lakše, pustiti ga da malo legne i opusti se

Ne bi trebalo da gleda u knjigu, telefon tokom putovanja. Ilustracija

Z. K.

28.1.2022

Mučnina tokom putovanja se mnogo češće dešava kod djece nego kod odraslih. To može biti vrlo neprijatno i za dijete, ali i za mamu i tatu. Baš zato, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste spriječili mučninu kod djeteta, navode stručnjaci.


Odaberite namirnice koje se lako vare

Neka gleda naprijed tokom putovanja - Ako znate da je dijete sklono mučninama tokom putovanja, najbolje bi bilo da ono sjedi na sredini zadnjeg sjedišta, jer će tako gledati naprijed. Ne bi trebalo da gleda u knjigu, telefon, jer će to samo pogoršati stanje. Možete se igrati nekih igara zbog kojih dijete mora gledati ispred sebe, a samim tim ćete mu skrenuti pažnju i zaboravit će na mučninu.

Bolje birajte hranu koja se lako vari, umjesto začinjene - Ako jedete prije putovanja, odaberite namirnice koje se lako vare i koje ne izazivaju mučnine. Birajte nezačinjenu, suhu hranu, pahuljice, a izbjegavajte slatkiše i zaslađene napitke, jer mogu biti teški za stomak.


Svjež zrak

Otvorite prozor - Svjež zrak mnogo pomaže i zaista može spriječiti pojavu mučnine. Zagušljiv prostor ili neki jači mirisi mogu pogoršati mučninu.

Šta ako djetetu ipak bude muka? - Ukoliko ipak dođe do mučnine, zaustavite auto i odmorite se na zraku, u nekom parkiću ili prostoru koji vam je dostupan. Možete se prošetati s djetetom ili, ako mu je lakše, pustiti ga da malo legne i opusti se. Ako u blizini imate prodavnicu, možete kupiti nešto na bazi đumbira, jer je on odličan za umirivanje stomaka. Skrenite djetetove misli sa mučnine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.