KORISNO

Kako prepoznati da je dijete zavisno od telefona, tableta ili računara

Da li ste nekad primijetili da dijete krije da koristi telefon

Ne uključuje se u stvarni život. Ilustracija

Z. K.

7.2.2022

Mnogi stručnjaci kažu da se ozbiljno može razviti zavisnost kod djece, ukoliko pretjerano koriste tehnologiju. Kako da prepoznate da je dijete zavisno od telefona, tableta ili računara?


Vrijeme za uzbunu

Više ga ne interesira druge aktivnosti - Kada primjetite da dijete radije bira da gleda u telefon nego da se igra sa drugarima, vrijeme je za uzbunu.

Koristi ekrane da bi se oraspoložilo - Ako dijete mora da uzme telefon ili neki drugi ekran da bi se osjećalo bolje, da bi se utješilo kada je tužno, to znači da se razvija zavisnost.

Krije koliko koristi telefon - Da li ste nekad primjetili da dijete krije da koristi telefon, naročito kada mislite da spava? Ili pak onda kada treba da radi domaći zadatak? Ovo može ukazati na nezdravu upotrebu ekrana.

Zbog tehnologije narušava odnose sa ljudima - Kada je okupljanje u pitanju, druženje sa porodicom ili drugarima, dijete ne ostavlja telefon, ne uključuje se u stvarni život, već radije bira ekrane.

Povlači se u sebe - Djeca koja previše koriste telefon, tablet, računar imaju tendenciju da se potpuno povuku u sebe.



Šta da radite ako previše koristi tehnologiju

Roditelji mogu pomoći i sprečiti razvoj zavisnosti. Glavni korak jeste da ograničite vrijeme koje dijete provodi pred ekranom. Bez obzira na godine, postavite neku granicu i odredite koliko smije vremena da provodi pred ekranima. Nekada tehnologija može biti korisna i ne treba da joj pridajemo samo loše osobine. Zato napravite plan kada se u porodici koriste ekrani, a kada ne u toku dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.