RIJEČ STRUKE

Šta su jagodasti madeži kod djece i koliko su opasni

Javljaju se, uglavnom, na glavi i vratu, trupu i ekstremitetima, a mogu se javiti i na sluznicama

Ubrzano rastu prvih nekoliko sedmica. Ilustracija

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

25.3.2022

Hemangiomi (mekane, izdignute otekline na koži) ili jagodasti madeži kod djece nastaju usljed prebrzog razvitka krvnih sudova. Javljaju se, uglavnom, na glavi i vratu, trupu i ekstremitetima, a mogu se javiti i na sluznicama.


Promjena veličine

Češće se javljaju kod djevojčica, a zapaženo je i da se hemangiomi češće javljaju kod djece u području Kavkaza, kod prijevremeno rođene djece i kod mališana vrlo male tjelesne težine na rođenju. Većina hemangioma nije vidljiva pri rođenju, a kad se pojavljuju, najčešće su u obliku malih modrica, ogrebotina ili sitnih crvenih čekića.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Većina hemangioma se pojavljuje tokom prvih četiri do šest sedmica djetetovog života, a vidljivi su tek sa šest mjeseci. Hemangiomi ubrzano rastu prvih nekoliko sedmica ili mjeseci, a obično se počinju smanjivati nakon što dijete navrši godinu. Hemangiomi između 8 i 14 mjeseci ne mijenjaju veličinu, a koža iznad njih postaje manje sjajna.


Kada nestaje

Od prve do pete godine hemangiom se smanjuje, a koža postaje bjeličasta ili siva. U tom vremenu života djeteta hemangiom može u potpunosti nestati. Kod 50 posto djece hemangiom nestane nakon pete godine, a kod ostatka s devetom godinom.

Dijagnoza hemangioma postavlja se na osnovu anamneze koju daju roditelji, kliničke opservacije i dijagnostičkih procedura, od kojih se najčešće koristi ultrasonografija (UZ), dok se kompjuterizirana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MRI) rjeđe koriste. Kod multiplih kožnih hemangioma treba uraditi UZ abdomena, s posebnim osvrtom na jetru i slezenu.

Kako se liječi

Većina hemangioma spontano nestane. Oko 10 posto njih zahtijeva određenu vrstu terapije. Hemangiomi koji se nalaze na mjestima koja mogu ugroziti zdravlje (dišni putevi ili jetra) terapija se brže i agresivnije provodi nego kod hemangioma koji predstavljaju manji rizik. U terapiji se koriste kortikosteroidi sistemski ili intralezionalno. Osim kortikosteroida, u liječenju se koristi hirurško odstranjenje hemangioma, sklerozacija, krioterapija i laserska terapija. U novije vrijeme u liječenje hemangioma primjenjuju se propranolol, vinkristin i interferon, koji daju dobre rezultate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.