KORISNO

Kada djetetu više nije potrebna popodnevna drijemka

Imat će uspone i padove, ali većinu vremena će imati dobru volju i dovoljno energije

Dijete će dobro spavati cijelu noć. Ilustracija

Z. K.

26.4.2022

Kada djeca napune tri ili četiri godine, više nemaju potrebu za dnevnim odmorom. Većina djece prestane sa popodnevnim drijemkama između 3 i 5 godina, a najvažnije je osluškivati njegove potrebe i u skladu s ritmom djeteta da se organiziraju dnevne aktivnosti.



Kasno u krevet

- Kada vaše dijete više nema potrebe za dnevnim spavanjem, postaje mu teško da zaspi u uobičajeno vrijeme - kaže Elizabet Super, pedijatrica te dodaje kako će vašem djetetu trebati više vremena da zaspi, odlaziće u krevet kasnije i budit će se rano ujutru.

Također, umjesto normalne rutine koju je dijete imalo do sada, počinje da pruža otpor. Možda će izlaziti iz kreveta i stalno negodovati zbog spavanja. Osim toga, kada dijete prestane da spava preko dana, može izdržati u dobrom raspoloženju cijeli dan. Naravno, imat će uspone i padove, ali većinu vremena će imati dobru volju i dovoljno energije.


Bit će raspoloženo

I bez popodnevnog odmora, dijete će dobro spavati cijelu noć i obično će se ujutru buditi raspoloženo.

- Postojat će tranzicijski period od nekoliko mjeseci, možda čak i pola godine, kada će vašem djetetu povremeno trebati dnevno spavanje, ali će u većini dana moći bez njega. Pustite ga da spava ako ima potrebu – kaže pedijatrica Super.

Međutim, dodaje, ako je vaše dijete starije od šest godina i svaki dan spava, možda je to znak da ima nedostatak sna ili poremećaj spavanja u tom slučaju treba se obratiti pedijatru.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.