Trudnoća i porod

Opasnosti koje skriva izreka "jedeš za dvoje"

Trudnoća i kilogrami

Piše: (A. Sm.)

Baš kao što i sam naziv kaže trudnoća je za ženu doista drugo stanje. Iščekivanje djetetovog dolaska na svijet nosi sa sobom niz psihičkih, ali i fizičkih promjena, a ona najuočljivija svakako je promjena težine. Uzrečica kojom su se vodile našei stariji članovi porodice "jedeš za dvoje" sve je samo ne tačna jer sa sobom može donijeti brojne zdravstvene tegobe.

Tokom drugog tromjesečja trudnicama se apetit značajno povećava što dovodi do značajnog povećanja tjelesne težine. Ženi u trudnoći nije potrebno jesti za dvoje jer na taj način se gomilaju masnoće koje mogu ugroziti samu trudnoću, a kasnije, nakon poroda žene mogu postati depresivne zbog nakupljenog viška kilograma kojeg je onda puno teže izgubiti.

Višak kilograma negativno utiče na dijete tako što u tim situacijama i dijete može biti prekomjerne tjelesne težine. Što se majke tiče, osim fizičkih posljedica poput sakupljanja vode, tromosti, umora i bolova u zglobovima takvo stanje vuče za sobom čitav niz zdravstvenih komplikacija kao što je gestacijski dijabetes i povišeni krvni pritisak u trudnoći.

Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći?

Svaka žena će tokom trudnoće dobiti određeni broj kilograma, no kolika je optimalno preporučeno ovisi o fizičkim predispozicijama majke u samom početku trudnoće.

- Žene optimalnog indeksa tjelesne mase (20 - 25 BMI) - 10 do 12 kilograma - Žene ispod prosječnog indeksa tjelesne mase (ispod 20 BMI) - 15 do 17 kilograma - Žene iznad prosječnog indeksa tjelesne mase (25 - 30 BMI) - 5 do 7 kilograma

Kako kontrolirati zdravo dobivanje kilograma u trudnoći?

- Jesti zdravu i šarenu hranu - Rasporediti 5 obroka u jednom danu - Ne prelaziti iznos od 2.300 kalorija dnevno - Umjerena tjelesna aktivnost - Redovitim vaganjem voditi evidenciju o dobivenim kilogramima

Ali borba s kilogramima se nastavlja i nakon poroda. Stručnjaci naglašavaju kako rigorozne dijete nikako nisu dobre za tijelo majke jer mršavljenje je proces s kojim treba biti strpljiv. Razdoblje nakon poroda za majku je vrlo stresno i teško, a tijelu je potrebno vremena da se vrati u prvobitno stanje. S procesom mršavljenja treba pričekati barem tri mjeseca nakon poroda.

NA VRH