Trudnoća i porod

Dobri razlozi da ne saznate spol djeteta prije rođenja

Neznanjem odbijate radoznale prolaznike

Piše: (A. Sm.)

"Trudna si? Jao, super! Da li je dječak ili djevojčica?", pitaju gotovo svi kada saznaju sretnu vijest. Slobodno im recite da ne znate spol i da ćete to otkriti tek kada se beba rodi. Evo zašto.

Osim ultrazvukom, spol bebe u majčinom stomaku može da se utvrdi i nekim drugim metodama. Djevojčice se "nose visoko" i traže da trudnica jede slatko. Dječaci su nisko i zbog njih buduće mame žude za kiselom hranom.

Ove primitivne procjene su možda nekome zabavne, ali ako vi ne spadate u tu grupu, ignorišite ih slobodno. Stomak je samo vaš, kao i apetit, i drugih se ne tiče.

Naročito je uvredljivo ako vas neko pita kako ste "napravili" bebu, jer se vjeruje da i poza u seksu može da odredi spol.

Ako već imate kćerku i želite sina, bolje je da se ne razočarate još u prvom tromjesečju. Mada, bebi se raduje uvijek, bez obzira na spol, reći će vam svaki roditelj, posebno kada kasnije shvati koliko se dobro slažu dvije sestre ili braća.

Iščekivanje spola bebe može da bude i dodatna motivacija prilikom porođaja. Istraživanje je pokazalo da su se trudnice koje nisu unaprijed znale da li će roditi dečaka ili djevojčicu, manje bojale porođaja, bolje su sarađivale sa doktorima i babicama, dijelom i zbog toga što su bile motivisane da konačno saznaju spol djeteta.

Kada bake, dede i ostali ne znaju šta imate u stomaku, neće vas zasipati tonama plave ili roze garderobe, barbikama ili autićima. Neznanje može efikasno da ih prisili da razmišljaju van okvira, da budu kreativniji.

Neki će reći da je spol bebe uvijek iznenađenje, bez obzira na to kada ste saznali da ćete imati sina ili kćerku. Da, jeste tako, ali mnogi roditelji su rekli da je magičan trenutak rađanja posebno uveličan dodatnom informacijom na koju ste čekali devet mjeseci.

NA VRH