TRUDNOĆA I POROD

Stres može uzrokovati neplodnost

Studija istraživača Wexner medicinskog centra na Ohio State univerzitetu

(A. Sm.)

26.9.2014

Dugoročni stres mogao bi da umanji sposobnost žene da zatrudni i to do 29 posto, tvrdi nova studija istraživača iz Wexner medicinskog centra na Ohio State univerzitetu, piše Fox News.

Oni su od 2005. do 2009. godine pratili 401 reproduktivno zdrav par koji je pokušavao da zatrudni. Tokom 12 mjeseci istraživači su posmatrali vrijeme potrebno da par zatrudni, a parovi koji su imali najmanje uspjeha bili su izloženi najvišim nivoima hroničnog stresa.

- Kada smo došli do parova koji imaju problema sa začećem, nivo stresa se znatno razlikuje od onog prisutnog kod parova koji su relativno brzo zatrudnjeli - izjavila je Courtney Lynch, vođa studije i profesor asistent epidemologije sa Univerziteta Ohio State.

Kako bi proučavali nivoe stresa, naučnici su sakupljali uzorke pljuvačke od žena na početku studije i nakon prvog menstrualnog ciklusa.

- Ljudima je ‘bori se ili bježi’ akutni odgovor na stres, međutim, kako je vrijeme odmicalo, mnogi su shvatili da ako su izloženi hroničnom stresu, ovakva reakcija se nikada ne deaktivira - tvrdi Lynchova.

Rezultati su pokazali da su žene sa najvećim nivoom izmjerenog stresa imale 29 posto manje šanse da zatrudne i skoro duplo veći rizik od neplodnosti u poređenju sa ženama sa najmanjim zabilježenim nivoom stresa.

Istraživači također preporučuju metode za smanjenje stresa parovima koji pokušavaju da osnuju porodicu. U normalnim okolnostima, par koji pokušava da zatrudni tek će se nakon 12 mjeseci sresti sa specijalistom za neplodnost, i tek u tom trenutku će im biti preporučeno da izvrše određene životne promjene kao što je prestanak pušenja, smanjenje unosa kofeina ili određena tehnika za smanjenje stresa.

Sa druge strane smatra se da bi fokusiranje na ove metode znatno ranije moglo da bude izuzetno korisno.

Iako nije tačno poznato koja tehnika za smanjenje stresa je najučinkovitija, Lynchova smatra da su sve one korisne u poboljšanju sveukupnog zdravlja.

A kada je u pitanju način na koji stres utiče na plodnost, istraživanje je došlo do dva najuobičajenija mehanizma – parovi pod stresom su imali manje seksa, ili je stres odlagao ovulaciju.

Iako stres nije jedini faktor koji doprinos neplodnosti, njega je ipak moguće kontrolisati kako bi parovi poboljšali svoje šanse za pravljenje potomstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.