Trudnoća i porod

Seks u trudnoći: Kada i kako

Žene su tokom trudnoće dosta nesigurne u sebe

Piše: (A.Sm.)

Mnoge trudnice se boje kako bi seks mogao nauditi djetetu, no imajte na umu da je dijete vrlo dobro zaštićeno u majčinom trbuhu i nema prostora za strah. Sasvim je normalno da je seks prilično nisko na listi prioriteta u prvom tromjesečju, a u trudnoći najučestaliji je u drugom tromjesečju. Osim toga, žene su tokom trudnoće dosta nesigurne u sebe. Ako se osjećate dobro, nema razloga za apstinenciju! Donosimo vam savjete za seks u trudnoći po tromjesečjima.

Prvo tromjesečje 

Simptomi trudnoće koji se pojavljuju u prvom tromjesečju kao što su mučnine, umor, natečene i bolne grudi ne bude u ženama pretjeranu želju za seksom. Sasvim je normalno da je seks prilično nisko na listi prioriteta u prvom tromjesečju. Pobrinite se da održite intimnost, bez obzira na izostanak seksa. Maženje i ljubljenje neka zamijeni spolne odnose. 

Drugo tromjesečje 

Tokom drugog tromjesečja jutarnje mučnine se polako smiruju, a ženama se vraća energija. Mnoge žene su najviše raspoložene za seks upravo u ovom tromjesečju. Trbuh još nije toliko velik da bi smetao prilikom spolnog odnosa, hormoni se normaliziraju pa je sve manje neobičnih promjena raspoloženja, a žene se osjećaju bolje i emocionalno i fizički. Seks u trudnoći najučestaliji je u ovom tromjesečju. 

Treće tromjesečje

U trećem tromjesečju količina seksa će se smanjivati. Trudnice nose sve veću težinu i sve više posvećuju pažnju djetetu koje dolazi. Osim toga, težina trbuha stvara im probleme sa žgaravicom, otežava spavanje, a neispavana i umorna žena nije pretjerano raspoložena za seks.   Kada se vi i partner odlučite na seks vrlo je važno imati zdravu komunikaciju o svojim emocionalnim i tjelesnim željama. Ohrabrite svog muškarca, većina njih je jako preplašena da će seks povrijediti dijete, pa ne bi bilo loše da im objasnite kako je beba vrlo sigurna u maternici i ne može biti povrijeđena, prenosi Index.hr.   Ako se bojite da bi seks mogao izazvati prijevremeni porod ti strahovi su neutemeljeni osim ako niste u nekoj od rizičnih skupina, no tada će vas doktor upozoriti na to već početkom trudnoće. Ako niste raspoloženi za seks, mnogo je načina održavanja intimnosti.

NA VRH