Trudnoća i porod

Riba u trudnoći: U kojoj uživati, a koju izbjegavati?

Važno je voditi računa o porijeklu ribe

Piše: (A.Sm.)

Istraživanja su pokazala kako teorija da bi trudnice trebale izbjegavati sve vrste ribe u trudnoći nije tačna. Dva riblja obroka sedmično prosjek su koji se preporučuje i donose korist za rast fetusa. Isto tako mnogo roditelja izbjegava davati ribu malenoj djeci, no izbjegavanje ribe u trudnoći i u ranom djetinjstvu može izazvati nedostatak vrlo hranjivih i važnih tvari koje su važne za rast i razvoj, prenosi Index.hr.

Ženama se preporučuje oko 200-300 g ribe sedmično, a djeci u dobi od 2-8 godina 90-130 g ribe sedmično. Pritom je važno voditi računa o porijeklu ribe. Riba koja je nekoliko puta smrznuta ili je konzervirana ne može imati jednaku količinu korisnih tvari kao netom ulovljena riba i odmah svježa pripremljena za obrok.

Savjetuje se uzimati ribe sa niskom razinom žive koja može biti štetna. Izbjegavajte morskog psa, sabljarku, skušu, tunu i lista jer u sebi sadrže veće količine žive. Ribe koje su sigurne za konzumiranje u trudnoći su losos, bakalar, srdele, kamenice i pastrmke. Bitno je da riba bude dobro termički obrađena, jer se sirova treba izbaciti iz prehrane za vrijeme trudnoće i dojenja.

Prednost ribe je što je vrlo jednostavna za pripremu. Dovoljno ju je ispeći na tavi ili roštilju i imate ukusan obrok. Ne zahtijeva nikakve začine, osim što ju je potrebno posoliti.

Imajte na umu da konzumacija ribe zbog omega 3 masnih kiselina koje sadrže smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, sadrži lako probavljive proteine, potiče razvoj fetusa i bogata je vitaminom A, D, selenom, jodom i taurinom.

NA VRH