TRUDNOĆA I POROD

7 razloga zašto vježbati u trudnoći

Pošto trudnice vrlo brzo gube energiju, vježbe mogu pomoći stvaranju veće izdržljivosti kardiovaskularnog sistema i jačanju mišića

Autor:(Dž. Č.)

13.11.2015

Većini trudnica sama pomisao na vježbanje zvuči kao noćna mora. Međutim, vježbanje u trudnoći donosi mnoge prednosti a mi vam donosimo sve prednosti vježbanja koje vas mogu potaknuti i motivisati.

1. Dobit ćete više energije

Pošto trudnice vrlo brzo gube energiju, vježbe mogu pomoći stvaranju veće izdržljivosti kardiovaskularnog sistema i jačanju mišića.

2. Imat ćete bolji san

Ukoliko se bavite tjelovježbom a uz to imate težinu od 7-8 kilograma svaki dan, to vas može umoriti i podariti ljepši i ugodniji san.

3. Otklonit ćete neželjene bolove

Ukoliko vježbate, time jačate mišiće, pomažete otklanjanju bolova u leđima i poboljšavate cirkulaciju a ovo sve je i više nego važno tokom trudnoće.

4. Pripremate se za porod

Ukoliko radite fizičke vježbe, automatski pripremate tijelo za porod, imaćete bolju koncentraciju i izdržjivost za sve što vas čeka prije i poslije poroda.

5. Oslobađate se stresa

Poznato je da se tjelovježbom podiže nivo serotonina, hormona sreće, a samim tim se otklanjanju prisutni stresovi i strahovi tokom trudnoće.

6. Postajete samouvjereniji

Trudnice se obično prepadnu količinom nakupljenih kilograma tokom trudnoće, a ukoliko vježbate, suvišni kilogrami nakon poroda neće predstavljati problem već ćete imati samopuzdanje da se vrlo brzo vratite u stare farmerke.

7. Dobivate motivaciju za brži oporavak nakon poroda

Ukoliko ste vježbali tokom trudnoće, razvili ste zdravu naviku vježbanja i bili ste u formi, što vam mnogo olakšava povratak u staru formu i gubitak suvišnih trudničkih kilograma.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.