TRUDNOĆA I POROD

Ovo su najčešći mitovi o plodnosti

Sve češće poteškoće sa začećem kod mladih parova

Redakcija

9.3.2016

Pokušavate zatrudnjeti? Evo obrazloženja za nekoliko najčešćih mitova o plodnosti koji vam možda mogu pomoći ukoliko imate poteškoća sa začećem.

Životni stil nije važan

Istraživanja su pokazala da pušenje i konzumiranje alkohola znatno smanjuje plodnost kod žena i muškaraca.

Ako ste lako zatrudnjeli prvi put, i drugi put bi trebalo biti lako!

Ovo zapravo nije istina. Sekundarna neplodnost (parovi imaju problema sa začećem druge bebe) je problem koji pogađa 11% parova. Mogući uzrok može biti jer je starosna dob majke sada veća jer se problemi sa neplodnošću povećavaju sa godinama.

Tjelesna težina nema veze sa začećem

Žene koje žele zatrudnjeti bi trebale povesti računa o tjelesnoj težini jer pretjerana debljina kao i pothranjenost imaju veliki utjecaj na mogućnost zatrudnjenja.

Ukoliko dođe do poteškoća sa začećem, problem obično leži kod žena

Iako većina smatra da problem neplodnosti uglavnom leži kod žena, istraživanja pokazuju da je uzrok neplodnosti kod žene u 40% slučajeva, kod muškarca 40% slučajeva a 20% uzročnika se smatra zajedničkim problemom. 

Sve žene ovuliraju u isto vrijeme

U prosjeku, žene ovuliraju 14 dana prije sljedeće menstruacije ukoliko se radi o ciklusu od 28 dana. Ako se radi o ciklusu od 30 dana, ovulacija nastupa 16 dana prije naredne menstruacije.

Žene sa neredovnim ciklusima moraju razmotriti i druge metode određivanja ovulacije (poput mjerenja temperature, ovulacijskih testova) kako bi odredile ovulaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.