TRUDNOĆA I POROD

Čudesna folna kiselina

Ovaj oblik vitamina B toliko ublažava malformacije novorođenčadi da američke zdravstvene vlasti zahtijevaju povećano dodavanje u domaće žito

30.9.2016

Konzumiranje folne kiseline tokom trudnoće ne samo da sprečava rađanje djece s malformacijom, već i povećava izglede preživljavanja novorođenčadi koja se rode s nekom manom, zaključak je studije koju je sprovelo Ministarstva za zdravlje američke države Kolorado.

Analizom 2.800 slučajeva djece rođene između 1998. i 2001. godine s defektom poznatim kao “spina bifida”, ustanovljeno je da je 92 posto njih preživjelo prvu godinu, prema 90 posto, koliko je preživljavalo prije 1998., kad je u SAD uvedeno obavezno obogaćivanje žitarskih proizvoda folnom kiselinom.

Zaključak je da folna kiselina, osim što sprečava, može, donekle, i ublažiti ozbiljnost malformacija “neuronske tube” novorođenčadi kada se on javi.

Na osnovu ovih rezultata, kao i imajući u vidu da je procent djece koja se rađaju sa spinom bifidom još relativno visok, Američka pedijatrijska akademija ocijenila je da obim obogaćivanja domaćeg žita folnom kiselinom još nije dovoljan i predložila je da bude udvostručen.

Gdje je naći

Folna kiselina jedan je oblik vitamina B, kojeg ima u zelenom lisnatom povrću (najviše ga sadrži brokoli), voću i nekim drugim vrstama hrane, a široko se primjenjuje kao vitaminski dodatak tokom trudnoće da bi se spriječili defekti kičme i nervnog sistema novorođenčadi.

   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.