TRUDNOĆA I POROD

Manje rada na stresnim poslovima

Žene koje imaju stresan posao u trudnoći bi trebale upola smanjiti vrijeme provedeno na poslu i to od samog početka trudnoće, izjavio je amsterdamski medicinski stručnjak Gouke Bonsel, pozivajući se na rezultate nedavno provedenog istraživanja

22.2.2017

Žene koje imaju stresan posao u trudnoći bi trebale upola smanjiti vrijeme provedeno na poslu i to od samog početka trudnoće, izjavio je amsterdamski medicinski stručnjak Gouke Bonsel, pozivajući se na rezultate nedavno provedenog istraživanja.

Bonsel, profesor u poznatoj amsterdamskoj bolnici AMC, smatra da trudnice ne bi smjele raditi više od 24 sata sedmično ako im je posao stresan.

Preliminarni rezultati nedavno provedene studije pružili su iznenađujuće jake dokaze u prilog tome.

– Bili smo zapanjeni i dugo smo razmišljali o objavljivanju rezultata, ali to je savršeno jasno. Žene koje rade 32 sata ili više na stresnim poslovima rađaju djecu značajno manje porođajne težine, sa svim posljedicama koje idu uz to, kazao je Bonsel.

Studija je pokazala da takve majke rađaju u prosjeku djecu lakšu 150 grama, isto kao da su pušile tokom trudnoće. Bonsel smatra da trudnice ne bi trebale raditi više od tri dana u sedmici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.