TRUDNOĆA I POROD

Porođaj u vodi – nježan korak u život

Historija porođaja u vodi bilježi prvi poznati slučaj davne 1803. godine u Francuskoj.

27.2.2017

Žene iz različitih dijelova svijeta rađale su, i danas rađaju, u vodi. Historija porođaja u vodi bilježi prvi poznati slučaj davne 1803. godine u Francuskoj.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća doktori su zbog uvjerenja da je dotadašnji način rađanja velika trauma za majku i bebu, pokušavali pronaći način kako pomoći bebi da lakše uđe u okružje izvan posteljice.

Krajem prošlog stoljeća porastao je interes majki za ovakav način poroda. Prvi zvanični porođaj u vodi obavljen je u Belgiji 1987. godine. Danas je to u svijetu uobičajena praksa.

Preduvjeti za ovu vrstu porađaja su da je trudnoća niskorizična, da dijete ima normalan puls i da je glavom okrenuto prema dolje.

Porodilišta, naravno, raspolažu specijalnim kadama u kojima je temperatura vode stalna (32 do 37 stepeni Celzija), a tok porođaja kontrolira se elektronski.

Koje su prednosti porođaja u vodi? Opuštanje u vodi pomaže pri trudovima, a plutanje u vodi omogućuje majci da se opusti. Opuštenost povećava produkciju hormona oksitocina i endorfina, koji potiču kontrakcije maternice i djeluju kao sredstvo protiv bolova.

Topla voda umiruje bolove. Voda je prirodni ambijent za novorođenče, jer je ono do tada bilo u majčinoj plodovoj vodi. Temperatura vode u kadi je kao i u majčinom trbuhu, tako da beba ne osjeti promjenu, niti šok ulaska u drugi ambijent.

Do sada se pokazalo da su bebe rođene u vodi znatno mirnije, da manje plaču i bolje uspostavljaju kontakt sa majkom.

Prednosti za majku

Prednosti ovog načina porađanja za buduće majke su:

1. Sredstva za smirenje bolova gotovo da nisu potrebna.

2. Vrlo se rijetko koriste sredstva za trudove.

3. Vrlo su rijetki i rezovi međice.

4. Tok porođaja je najčešće ubrzan.

5. Porodilja ima aktivnu ulogu i punu slobodu kretanja, pa lako nalazi najugodniji položaj u kadi.

6. Porodilja se osjeća sigurnom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.