TRUDNOĆA I POROD

Stomak ne otkriva spol, mučnine mogu biti dobre

Evolucija je to riješila tako što bebu prije rođenja štiti, tako što ograničava izloženost majke toksinima mučninama, povraćanjem i gađenjem prema određenoj hrani i mirisima

25.7.2017

Trudnoća je vjerovatno poglavlje života koje budi najviše radoznalosti, ali i divljenja. Kad žena “objavi” da je u drugom stanju, svi iz njene okoline imaju poneki mudar savjet, teoriju koju su jedva dočekali isprobati u praksi, a malo je vjerovatno da će je zaobići i bapske priče…

Spol bebe nećete moći znati na osnovu oblika stomaka

Žena koja bebu nosi visoko rodit će dječaka, a ako je stomak nisko, dobit ćete djevojčicu, jedna je od najraširenijih teorija o spolu bebe. Ipak, mnogo preciznije spol bebe možete prognozirati na osnovu grudi. Ženama koje nose djevojčice grudi tokom trudnoće porastu više (za oko osam centimetara) nego onima koje čekaju dječaka (6,3 centimetra). Stvar je u tome što dječaci proizvode više testosterona, što usporava rast maminih grudi.

Jutarnje mučnine su dobra stvar

Trudnice često ne mogu odoljeti nezdravoj hrani, dok im zdrava izaziva mučnine. Iako to djeluje kao “greška prirode”, zapravo ima smisla. Meso može biti nosilac bakterija i virusa, sir bakterija i gljivica, u zelenom povrću mogu se kriti bakterije… a upravo su to namirnice koje najčešće izazivaju mučninu, u prosjeku kod svake treće trudnice. Stvar je u tome što je imunitet odraslih dovoljno snažan da se izbori s određenim količinama toksina, ali bebe još nisu razvile taj odbrambeni mehanizam.

Evolucija je to riješila tako što bebu prije rođenja štiti, tako što ograničava izloženost majke toksinima mučninama, povraćanjem i gađenjem prema određenoj hrani i mirisima. Ova teorija o “zaštiti embriona” je najrazumnije objašnjenje za činjenicu da oko 75 posto trudnica pati od mučnina i povraća u prvom tromjesečju.

Porođaj obično kreće u ranim jutarnjim satima

Statistika kaže da prve kontrakcije obično počinju između ponoći i četiri sata ujutro. Nivo hormona koji utječu na kontrakcije maternice je noću najviši, a naučnici koji se bave proučavanjem evolucije kažu da je razlog tome to što smo noću najmirniji i najopušteniji.

Važno je da beba bude s mamom tokom prvog sata po rođenju

Iako je u većini porodilišta praksa drugačija, i novorođenčad se odmah po rođenju odvaja od majki da bi ih medicinsko osoblje opralo, izmjerilo… taj prvi sat po rođenju vrlo je važan za bebino zdravlje, emocionalni razvoj i povezivanje s majkom. Taj dragocjeni prvi sat u životu vaše bebe trebali bi provesti zajedno, između ostalog i zato što će vjerovatnoća da nećete imati problema s dojenjem biti osam puta veća nego ako beba u tom periodu ne bude s vama.

Mame koje vole čokoladu imaju “slađe” bebe

Iako ovo zvuči samo kao dobar izgovor da se navali na čokoladu, rezultati jednog finskog istraživanja zaista su pokazali da su bebe čije su majke tokom trudnoće uživale u čokoladi svakog dana bile opuštenije i smirenije u prvim mjesecima po rođenju. Naučnici su ove podatke objasnili činjenicom da čokolada podstiče lučenje endorfina, a smanjuje lučenje hormona stresa u tijelu trudnice, što onda ima pozitivan utjecaj i na bebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.