TRUDNOĆA I POROD

Za sadašnje i buduće majke: Zašto treba prestati pušiti

Koje su koristi od prestanka pušenja - za nerođenu bebu, za majku i za dojenče

Avaz.ba

8.9.2017

Cigareta koju pušite je hemijski koktel od oko 3.500 do 4.000 različitih supstanci. Više od 40 materija koje ona sadrži - među koje spadaju i katran, arsen, benzol i kadmij - mogu izazvati rak; druge materije kao olovna kiselina, olovo i gljenmonoksid poznate su otrovi.

U trudnoći beba koja raste u majčinom stomaku hranjive materije za rast i razvoj dobije putem pupkovine. Štetni sastojci uneseni u majčino tijelotokom pušenja, tim putem dospijevaju u nerođeni organizam.

Tako se pušenjem smanjuje količina kisika u krvi i nju zamjenjije ugljenmonoksid. Posljedica je smanjeno snabdijevanje djeteta kisikom.

Prednosti za nerođenu bebu

Ako trudnica prestane pušiti:

* smanjuje mogućnost spontanog pobačaja

* smanjuje za polovinu rizik ranog poroda

* beba ima višešansi da se rodi s normalnom tjelesnom težinom

* smanjuje se za trećino rizik od mrtvorođenčeta.

Prednosti za majku

Prestanak pušenja ženama donosi mnoge prednosti bez obzira na godine života i eventualne štete koje je pušenje već izazvalo. Povećavaju se šanse za trudnoću bez komplikacija; opada učestalost kašljanja i prehlada. Poboljšava se cirkulacija krvi, lakše se diše i tijelo je u boljoj formi (što su sve pretpostavke za lakši porođaj).

Isto tako, mada vam to u ovom trenutku ne izgleda važno, prestanak pušenja donosi i niz dugoročnih poboljšanja. Bivši pušači žive duže od pušača. Prestanak pušenja snižava rizik od raka pluća, srčanih oboljenja, moždanih udara, hroničnih plućnih bolesti i nekih drugih zloćudnih tumora.

Prednosti za dojenče

I kad rodite dijete, ne biste se smijeli vratiti cigaretama. Ako ne bude izloženo pasivnom pušenju, vaše dijete neće biti izloženo brojnim rizicima i izbjeći će:

1. Akutna oboljenja dišnih puteva,

2. Bronhitis i upalu pluća,

3. Hronične upale srednjeg uha,

4. Astmatična oboljenja i alergijske reakcije,

5. Iznenadnu smrt u kolijevci.

Kako sasvim ostaviti cigaretu

Nije uvijek jednostavno i lako ostaviti zauvijek cigaretu. Ako je bilo ranijih neuspjelih pokušaja, oni v as ne bi trebali obeshrabriti. Iskustva iz prakse pokazuju da ćete u svom naumu prije uspjeti ako se pripremite za nepušački život.

Evo nekoliko savjeta kako da postignete svoj cilj - živjeti u svijetu bez duhanskog dima:

1. Utvrdite tačan datum prestanka pušenja. Za pripreme obezbijedite sebi 5-5 dana. Što se bolje pripremite za taj prvi dan, uspjeh će biti sigurniji.

2. Prepoznajte svoje pušačke navike i potražite alternative. Pušenje je, naime, često povezano sa određenim navikama, situacijama i osjećanjima.

3. Smislite nove načine opuštanja. Možda je to sanjarenje u stolici na balkonu. Ne morate biti stalno zaposleni da bi "prestali misliti na cigaretu". Pokušajte naučiti i jednostavnu tehniku disanja, ona pomaže premošćavanje gladi za nikotinom.

4. Tražite podršku - prije svega od supruga i rodbine.

I na kraju - zapamtite da se cigareta može samo potpuno ostaviti - smanjujući broj popušenih cigareta nikada još niko nije sasvim prestao pušiti.

Još jedan dan do STOP pušenju

Evo kako biste se mogli pripremiti za prvi dan bez cigareta:

1. Bacite sve cigarete iz kuće i sklonite pepeljare.

2. Tražite od svojih ukućana i saradnika da tog dana ne puše u vašem prisustvu.

3. Osigurajte neke grickalice - mrkvu ili integralni keks. Oni će vam pomoći da prevladate želju za cigaretom.

4. Vježbajte glasno i odlučno: Ne, hvala! Ja više ne pušim!

5. Obradujte sebe nečim (možda nove cipele?).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.