TRUDNOĆA I POROD

Dječak ili djevojčica?!

Budući roditelji danas ne stavljaju pod krevet čekić ili makaze, već na neke savremenije načine pokušavaju izabrati pol svojih potomaka

Avaz.ba

5.10.2017

Djevojčica ili dječak? Za mnoge roditelje pitanje je beznačajno. Ipak, dosta je i onih kojima je spol djeteta vrlo bitan, pa bi to htjeli znati i znatno prije rođenja svoga potomka.

Nauka je i u ovoj oblasti dala mnoge odgovore, ali, kako se čini, još je mnogo nepoznanica u vezi s tim šta je odlučujuće kod određivanja spola bebe.

A želja da se izabere pol djeteta stara je koliko i ljudski rod. I šta se sve u tom smislu radilo?

1. Stari Grci tvrdili su da će se sin roditi ako muškarac tokom spolnog odnosa leži na lijevom boku.

2. Francuzi su u 18. stoljeću podvezivali lijevi testis kako bi osigurali svog nasljednika.

3. Danci su ispod kreveta stavljali makaze u želji da dobiju djevojčicu.

Vremena su prolazila, običaji i shvatanja se mijenjala, ali je želja za određenim spolom djeteta ostala ista. Budući roditelji danas ne stavljaju više čekiće i makaze ispod kreveta, već na neke savremenije načine pokušavaju utvrditi spol djeteta i prije rođenja.

Pa šta se danas priča, a šta se zna? Da li konzumiranje određenih napitaka tokom trudnoće može „proizvesti" muško dijete ili je čokolada „garant" za rođenje djevojčice? Ne zna se pouzdano, ali mnogi vjeruju da je tako. No, pređimo na ozbiljnije priče.

Određivanje spola

Određivanje spola djeteta izolirana je metoda u medicini i ljekari je vrlo rijetko primjenjuju. Spol djeteta moguće je vidjeti zahvaljujući savremenim ultrazvukom već prilično rano, i to pred kraj drugog i početkom trećeg mjeseca. Plod je tada mali, oko pet do šest centimetara, ali ima sve dijelove tijela kao i odrastao čovjek.

Za određivanje spola djeteta preciznije su genetske metode, koje su tačne gotovo 99 posto, i spol djeteta moguće je odrediti u svakom periodu trudnoće.

Zdravlje ili spol

Postoji veliki interes medicine da što bolje sagleda trudnoću da bi potomstvo bilo zdravo. Zato se radi prenatalni skrining, pomoću kojeg se otkrivaju anomalije tokom trudnoće. Pri tim ispitivanjima određuje se i spol djeteta.

Šta utječe na spol

Novija istraživanja govore da spol djeteta nije slučajnost. Na to utječu mnogobrojni faktori koje naučnici nisu do kraja rasvijetlili.

Tako, težina majke igra važnu ulogu na spol djeteta. Tim italijanskih naučnika ispitivao je utjecaj debljine majke na spol bebe i zaključio da žene koje su imale manje od 54 kilograma rjeđe rađaju dječake. Zato mršavije majke trebaju biti spremne na to da postoji velika vjerovatnoća da će dobiti djevojčicu.

Na spol djeteta može utjecati i godišnje doba. Istraživanja u Engleskoj, Italiji i Španiji pokazuju da su bebe koje su začete ujesen češće dječaci. Ako je do začeća došlo između marta i maja, rađa se više djevojčica. A na nekoj od stranica ovog broja našeg časopisa pročitat ćete i naslov "Pušačice rađaju curice".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.