TRUDNOĆA I POROD

Lijepa trudnica: Je li zdravo bojiti kosu

Ne može se reći ni DA, ni NE, jer nema dovoljno informacija koje bi potvrdile da je korištenje hemijskih boja na koži glave potpuno sigurno, ali ni da je štetno

Avaz.ba

31.10.2017

Je li bojenje sigurno? Većina trudnica postavlja ovo pitanje, a odgovor na njega nije jednostavan. Neke studije pokazuju da bojenje nije zdravo, ali u njima su korištene ekstremno velike količine hemikalija.

Nema ni dovoljno informacija koje bi potvrdile da je korištenje hemijskih boja na koži glave potpuno sigurno. Također, nema dokaza da bi korištenje boje jednom mjesečno moglo uzrokovati urođene mane.

Ipak, nemojte se začuditi ako vam ljekar preporuči da bojenju kose pristupite s oprezom. Neki medicinski stručnjaci ne daju olako zeleno svjetlo bojenju kose tokom sva tri tromjesečja, zbog toga što se boja upija kroz kožu na glavi te tako ulazi u tijelo (može se pronaći i u urinu).

Potrebno je navesti sljedeće:

* Ljekari često savjetuju izbjegavanje bojenja kose trajnim bojama tokom prvog tromjesečja, dok se kod bebe odvija važan neurološki razvoj.

* Bojenje se može nastaviti u drugom i trećem tromjesečju. Općenito liječnici savjetuju da trudnice odgode bojenje kose do kraja prvog tromjesečja, ali je krajnja odluka, ipak, na trudnici.

* Ako ste prije trudnoće bojili kosu, a sada do bebinog rođenja želite usporiti s tim, potražite polutrajne boje koje ili sadrže male količine amonijaka i peroksida ili ih uopće ne sadrže. U takvim bojama je manje štetnih hemikalija, a dobro stapaju različite boje kose čineći korijen manje vidljivim.

* Mogu pomoći i šamponi za naglašavanje boje koji su napravljeni tako da učvršćuju trenutnu boju i na taj način značajno produžuju vrijeme do sljedećeg bojenja.

Kod kuće ili u salonu

Ako bojite kosu kod kuće, kupite proizvode s najmanjom količinom hemikalija i uvijek radite u dobro prozračenoj prostoriji. Dok radite s bojom, nosite rukavice.

Ako bojite kosu u frizerskom salonu, naručite se odmah ujutro na dan kad imaju najmanju gužvu - tada nećete biti previše izloženi isparavanju hemikalija.

Kana - da, ali..

Kana ili kna je polutrajna prirodna boja koja se smatra vrlo sigurnom u trudnoći, a i inače, jer ona samo stvara film oko dlake. Problem je što ne vole svi nijanse koje se njom postižu.

Pramenovi su bolji izbor

Ne želite li riskirati s bojenjem cijele kose, razmislite o bojenju pramenova - na taj ćete način odlično naglasiti svoju boju, a lice će vam zasjati. Kod ovog procesa hemikalije se nanose jedan do dva centimetra od korijena kose pa uopće ne dolaze u dodir s kožom.

Do sljedećeg nanošenja može proći osam ili više sedmica, pa se tako smanjuje i udisanje štetnih isparavanja tokom boravka u salonu. 

Isprobajte maskare  

Možete isprobati i maskaru za kosu - tubicu napunjenu bojom koja se ispire, a nanosi se pomoću guste četkice kao maskare za oči. Ta boja pokriva samo vanjski dio vlasi i uopće ne dolazi blizu kože te je vrlo sigurna za upotrebu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.