TRUDNOĆA I POROD

Trudnica u dilemi: Kako izračunati termin poroda

Na datum posljednje menstruacije dodaje se sedam, a zatim se oduzimaju tri mjeseca

Avaz.ba

27.11.2017

Na prvom pregledu kod ginekologa, pri ustavnovljavanju trudnoće, određuje se i termin porođaja. Za računanje termina porođaja koristi se Negelova formula. Na datum posljednje menstruacije dodaje se sedam, a zatim se oduzimaju tri mjeseca.

Očekuje se da će porođaj biti tada, pošto trudnoća traje deset lunarnih mjeseci ili 280 dana od datuma posljednje menstruacije. Međutim, ovo računanje ne uzima u obzir to da li žena ima ciklus od 25, ili, možda, čak i 35 dana. A kada će se dijete roditi ovisi i od datuma začeća.

Pored toga, na datum dolaska bebe na svijet mogu utjecati još neki faktori, kao što su stres, adrenalin, različite infekcije...

U određivanju termina može pomoći i utvrđivanje starosti trudnoće ultrazvukom, mada ni to nije uvijek potpuno precizno. Naime, starost trudnoće znatno se preciznije određuje ako je trudnoća manja.

Uz to, tačnost utvrđivanja starosti trudnoće ovisit će i o educiranosti i iskustvu vašeg ljekara.

Nije moguće sa stopostotnom sigurnošću utvrditi tačan datum kada će beba doći na svijet. Jednostavno, nije moguće predvidjeti tačan utjecaj svih faktora - nešto može izazvati stresnu reakciju kod trudnice, pa da do porođaja dođe ranije.

Međutim, s druge strane, nije ni neophodno znati tačan datum. U principu, za sve pripreme sasvim je dovoljno znati kada će se dijete otprilike roditi - a kada dođe vrijeme za porođaj, stvari će ići svojim tokom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.