TRUDNOĆA I POROD

Koliko je kilograma dozvoljeno dobiti u trudnoći

Avaz.ba

14.12.2017

U trudnoći posebnu bi pažnju trebalo posvetiti prehrani. Osnovni principi zdrave prehrane su:

1. Početi paziti na hranu još prije trudnoće;

2. Uzimati folnu kiselinu prije i tokom prva tri mjeseca trudnoće;

3. Ne držati dijete tokom trudnoće, ali se ni ne ugojiti previše;

4. Jesti kvalitetno i pravilno tokom trudnoće;

5. Obroci trebaju biti manji i češći.

Pravilna prehrana tokom i prije trudnoće vrlo je važan preduslov kako za bebino, tako i za vaše zdravlje. Prije nego što zatrudnite, počnite jesti pravilno i uzimajte folnu kiselinu.

U početku trudnoće, tokom prva tri mjeseca, neke trudnice imaju mučnine, pa ne mogu jesti dovoljno ili sve vrste hrane. Lijekovi protiv mučnine nisu dozvoljeni u tom periodu, pa je preporučljivo da trudnica jede manje obroke.

Tokom trudnoće povećavaju se potrebe za kalorijama, bjelančevinama, vodom, vitaminima i mineralima. Ipak, nije ni potrebno, ni dobro, jesti za dvoje, jer potrebe trudnice za kalorijama povećavaju se samo za 300-500 dodatnih kalorija dnevno.

Vrste hrane

Svakodnevno treba unositi sve vrste hrane - bjelančevine ili njihove alternative bogate bjelančevinama, mlijeko i mliječne proizvode, voće, povrće, hljeb i žitarice.

Treba izbjegavati hranu koja ima puno soli i vještačkih dodataka, ograničiti unos slanih, masnih i suhomesnatih proizvoda, slatkiša, zaslađenih i gaziranih pića.

Dobro bi bilo potpuno prestati piti alkohol i pušiti. I kafa djeluje i na bebu kao i na vas, pa je nemoje piti uvečer, a tri kafe dnevno su maksimum.

Ako imate mučnine na početku trudnoće, uzmite vitaminske preparate za trudnice koje će preporučiti liječnik. Ako postoji bilo kakva sumnja da ne jedete sasvim pravilno, ovi preparati će vam dobro doći.

Prekomjerno gojenje

Prekomjerno gojenje tokom trudnoće može dovesti do komplikacija. Prekomjerna tjelesna težina dovodi do naprezanja mišića, što izaziva bol u krstima, nogama, proširene vene, a beba može imati preveliku težinu, zbog čega je i porođaj teži.

Najteža komplikacija je bolest koja se u trudnoći može javiti u posljednjem trimestru i koja podrazumijeva povišen krvni pritisak, otjecanje nogu, ruku i lica.

Optimalno je da trudnica dobije 11 do 15 kilograma, a veličina bebe ne mora imati srazmjeran odnos s tim. Trudnice koje imaju manjak kilograma trebaju dostići svoju idealnu tjelesnu težinu do početka drugog trimestra, a one koje su imale višak, trebaju se manje ugojiti, ali nikako manje od osam kilograma.

Žena srednjeg rasta treba dobiti jedan do dva kilograma u prvom trimestru, a 5,5 do šest kilograma u drugom trimestru, odnosno 400-500 grama sedmičnio i tako do posljednjeg mjeseca u kojem trudnica treba dobiti oko pola kilograma.

Prirast težine

Prosječan porast težine do kraja trudnoće je otprilike ovako raspoređen:

* Beba - 3.500 g;

* Posteljica - 700 g;

* Plodova voda - 800 g;

* Uvećanje maternice - 900 g;

* Povećanje grudi - 500 g;

* Povećanje zapremine majčine krvi - 1.250 g;

* Tečnosti u tkivima majke - 1.400 g;

* Masne zalihe - 3.200 g;

* Ukupno - 12,25 kg.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.