TRUDNOĆA I POROD

Zašto je važno da se trudnica dobro naspava

Avaz.ba

18.12.2017

Lako je svima govoriti da u trudnoći trebate što više spavati, ali, ni buduće bake ni dobronamjerne tetke nisu u vašoj koži. Trudnice se obično ne mogu lijepo i udobno namjestiti, naročito u kasnijim mjesecima trudnoće, moraju često odlaziti do toaleta, imaju grčeve u nogama i bolove u leđima.

Kada sve to uzmete u obzir, prilično je teško poslušati savjete i dobro se naspavati. Ipak, evo nekoliko prijedloga koji vam mogu pomoći:

1. Bilo bi dobro da uopće ne konzumirate kafu i napitke koji se od nje prave, ali ako baš ne možete bez njih, uživajte u njima ujutru ili prije podne.

2. Nemojte jesti veće količine hrane neposredno prije odlaska u krevet. Bolje je tokom dana imati nešto veće obroke i piti više tečnosti.

3. Pokušajte napraviti raspored spavanja, tako da svakog dana liježete približno u isto vrijeme. Izbjegavajte duge šetnje i naprezanja neposredno prije odlaska u krevet. Umjesto toga, bolje se prije spavanja istuširati.

4. Postarajte se da u organizam unosite dovoljno kalcija koji će vam ublažiti grčeve u nogama. Pitajte svog liječnika smijete li odlaziti na jogu ili raditi slične vježbe koje bi vam mogle pomoći da se opustite.

Vježbe u domovima zdravlja

Ako vam ništa ne pomaže, jer čak i kada isključimo bolove u leđima i grčeve u nogama, ipak ostaje nervoza zbog same činjenice da ćete postati mama, možda ne bi bilo loše da se priključite vježbama za trudnice u najbližem domu zdravlja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.