TRUDNOĆA I POROD

Ovih pet simtpoma pobačaja nikako ne smijete zanemariti

Avaz.ba

10.1.2018

Pobačaji u prvih 13 nedjelja trudnoće dešava se mnogo češće nego što mislimo. Dešava se čak u deset posto trudnoća.

Istraživanja pokazuju da 41 posto žena koje su doživjele pobačaj osjećaju kao da su uradile nešto pogrešno, 47 posto njih osjeća krivicu, 41 posto je usamljeno, 28 posto se osjeća posramljeno. 

Većina njih misli kako je podizanje teških stvari, upotreba kontraceptivnih pilula ili izlaganje stresu dovelo do pobačaja. Većina pobačaja desi se zbog abnormalnosti u hromozomima koje ne mogu da budu spriječene.

Često do pobačaja dolazi spontano, a ako ste prošli kroz ovakvo iskustvo bilo kakav simptom poput krvarenja ili grčeva može da vam probudi strah da nešto nije uredu i da ste pred pobačajem. 

Ukoliko primijetite neki od ovih simptoma ne znači da će doći do pobačaja. Ne može da škodi da budete spremni da reagujete ukoliko se neki od simptoma pojavi. Ovo su samo neka od upozorenja na rani pobačaj koja morate da imate u vidu.

Krvarenje

Kada saznate da ste trudni, ne očekujete da krvarite uskoro. Ali to može da bude potpuno normalno jer se ponekad javlja krvarenje kod usađivanja embriona u matericu. Također, može da se javi i blago krvarenje usljed stvaranja placente. Alarm je svijetlo crvena krv poput one kod menstruacije praćeno grčevima u materici koje je praćeno ugrušcima. Polovina žena koje dožive pobačaj imaju ovaj simptom.

Bol i grčevi

Grčevi kao kod menstruacije mogu da budu prilično normalna pojava jer se vaša materica isteže. 

U drugim slučajevima, grčevi su znak da vam predstoji pobačaj. Ukoliko osjetite bol koji je uz to praćen krvarenjem, obavezno se javite ljekaru.

Bol u leđima

Bol u donjem dijelu leđa može da bude umjeren do jak, a ukoliko on potraje duže obavijestite ljekara.

Bez simptoma

Jedan od najvećih strahova novopečenih trudnica je da će doživjeti pobačaj bez bilo kakvih simptoma. 

Može da se desi da stanje traje danima dok se vaše tijelo samo ne izbori sa pobačajem ili će ljekar da odluči da je potrebno uraditi hiruški zahvat. Izostaju simptomi ako što su mučnina i vrtoglavice, ali mogu i da se zadrže dok se hormoni ne vrate u normalu.

Kasni vam menstruacija

Uvijek dobijate na vrijeme i menstruacija vam je tačna kao sat. Ako vam kasni nekoliko dana možda je vaše tijelo doživjelo hemijsku trudnoću, što znači da je došlo do kontakta vašeg jajašca sa spermatozoidom, on se usadio i vaše tijelo pokazuje povećani HCG. Ali onda se ništa dalje nije desilo. 

Hemijska trudnoća dovodi do 50 do 75 posto pobačaja, a u većini slučajeva žene ni ne znaju da su bile trudne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.