TRUDNOĆA I POROD

Zdrava trudnica: Koji se pratioci drugog stanja

Avaz.ba

18.1.2018

Trudnoća je zaista drugo stanje, u vašem tijelu događaju se mnogobrojne promjene, pa je normalno da ćete se drugačije i osjećati. Različite grupe promjena osjećat ćete u različita doba trudnoće - u prvom, drugom i trećem trimestru.

Prvi trimestar

Na samom početku trudnoće i tokom prva tri mjeseca promjene koje trudnice mogu osjećati (ali ne obavezno) istovremeno su i nesigurni znaci trudnoće:

1. Jutarnje mučnine i povraćanje;

2. Nesvjestice, vrtoglavice, napetost i bolovi u grudima;

3. Pojačana pigmentacija bradavica dojki;

4. Umor, pospanost, promjene raspoloženja;

5. Učestalo mokrenje;

6. Promjene okusa i mirisa, bolovi u krstima;

7. Zatvor, pojačano lučenje pljuvačke;

8. Još se može dogoditi da imate žgaravicu, loše varenje i nadutost trbuha.

Drugi trimestar

Drugi trimestar obično je najprijatniji, ako je sa trudnoćom sve u redu, jer mučnine prestaju, apetit se vraća, a shodno tome i raspoloženje se popravlja. Maternica još nije toliko velika da izaziva bolova u leđima i nogama, otežava pokretljivost i seksualne odnose, a trudnica je pokretna.

Ipak, neke promjene mogu se javiti i u ovom periodu:

1. Začepljen nos zbog veće prokrvljenosti, što će proći nakon porođaja;

2. Krvarenje desni;

3. Proširene vene na nogama;

4. Hemoroidi;

5. Bjeličasti vaginalni iscjedak.

Bebine prve pokrete počet ćete osjećati oko 20. sedmici trudnoće, ako ste prvorotka ili u 18. sedmici ako vam je to drugo, treće... dijete.

Možete osjetiti bol u donjem dijelu stomaka s obje strane, zbog rasta maternice i istezanja ligamenata koji je drže, te grčeve u nogama, blage otoke stopala i gležnjeva.

Ponekad ćete osjećati i otoke ruku i lica, bol u leđima, pojačanu pigmentaciju kože stomaka i lica, povremene glavobolje, nesvjestice, vrtoglavice, zatvor.

Treći trimestar

U trećem trimestru promjene su sve izraženije, kretanje je teže, umor i bolovi češći. Javlja se iscjedak iz grudi (kolostrum), vaginalni sekret je pojačan, umor je izraženiji, a zatvor češći.

Ovo je period kada je žgaravica jako izražena, dolazi do poremećaja varenja, glavobolje, nesvjestice, vrtoglavice i grčeva u nogama.

Sada se pojavljuju i strije na koži trbuha, bedara i grudi, ruke, noge i lice otječu, pigmentacija je pojačana, proširene vene na nogama izraženije, a česti su bolovi u predjelu stidne kosti.

Međutim, sve ove neugodnosti ne prate svaku ženu i obično se javljaju samo neke od njih. Ima trudnica koje kažu da nisu imale nikavih neželjenih promjena i da su se tokom trudnoće odlično osjećale.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.