TRUDNOĆA I POROD

Dojenje nije krivo za opuštanje grudi

Avaz.ba

23.1.2018

Suprotno dosadašnjem vjerovanju, dojenje ne utječe na opuštenost grudi kod žena, a uzrok toj pojavi zapravo je trudnoća, moglo se čuti na nedavno održanoj konferenciji članova Američke udruge plastičnih hirurga.

Naučnici koji su učestvovali u radu skupa su kao jedan od važnih razloga za tu pojavu, među ostalim, naveli pušenje i životnu dob.

Autor studije i izlaganja o spomenutom fenomenu, američki plastični hirurg Biran Rinker rekao je kako se nada da će novo saznanje pomoći ženama da ne strahuju za svoj fizički izgled nakon razdoblja dojenja djeteta te da se češće odlučuju na dojenje.

Kolegama okupljenim na konferenciji objasnio je kako je na zamisao o tome da provede istraživanje došao nakon što mu je u ordinaciju stizao velik broj pacijentica s istim zahtjevom - da im obavi plastičnu rekonstrukciju dojki koje su im se, kako su mu gotovo sve objasnile, "opustile zbog dojenja".

Zbog toga je s kolegama s Univerziteta u Kentuckyju odlučio provesti studiju na 132 žene koje su se u periodu između 1998. i 2006. odlučile na zahvat povećanja ili podizanja grudi. Većina ih je bar jedanput bila u drugom stanju, a gotovo 60 posto među njima bar je jedanput dojilo dijete.

Tim naučnika prikupio je podatke od svake pacijentice, među kojima su bili podaci o težini, visini, veličini košarica grudnjaka što su ga nosile tokom trudnoće i podatak o tomu jesu li ikada pušile.

Ustanovili su da nema razlike u stepenu ptoze, što je klinički naziv za opuštenost nekog organa, između žena koje su dojile i onih koje nisu.

No, ustanovili su da su drugi faktori odigrali važnu ulogu. Stepen opuštenosti grudi povećavao se s brojem rođene djece, a jedan od važnih faktora bilo je i pušenje.

Naime, pušenje razgrađuje vezivnotkivni protein koji se nalazi u elastičnim vlaknima kože, a zove se elastin. On je odgovoran za zategnutost kože koja "drži" grudi, objasnio je dr. Rinker, zaključujući kako iz toga proizlazi i mogućnost obrnutog procesa. Rinker je spomenuo kako jedan od razloga opuštenosti grudi kod nekih žena može biti i korištenje neodgovarajuće vrste grudnjaka.

S analizom i rezultatima istraživanja svojeg američkog kolege složio se i britanski estetski hirurg Kevin Hancock iz Liverpoola.

On je kazao kako je trudnoća najčešći pokretač promjena na grudima do kojih dolazi kod žena tokom trudnoće, jer se one povećavaju zbog predstojeće laktacije, a istovremeno dolazi do rastezanja kože. Zaključili su kako "nema nikakvih dokaza da je dojenje uzrok bilo kakvih promjena na ženskim grudima".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.