TRUDNOĆA I POROD

Trudnoća: Šta jesti, koliko spavati, šta izbjegavati

Avaz.ba

29.1.2018

Trudnoća bi vam trebala biti najljepši dio života i jedinstveno iskustvo. Ona, naravno, nije bolest, ali jest - drugo stanje. Pa biste zato trebali poduzeti sve da vam tih devet mjeseci bude period zadovoljstva i duhovnog mira. Zato pažljivo pročitajte ovaj devetomjesečni plan vitalnosti.

Prvi mjesec

Tokom prvog mjeseca trudnice najviše osjećate umor. On je, uostalom, jedan od prvih znakova trudnoće. Prvih nekoliko nedjelja je najvažniji period djetetovog razvojnog puta i zbog toga je majčino tijelo opterećeno do krajnjih granica. Kada se posteljica smjesti i hormoni se smire, umor se smanjuje.

* Preporuka: Spavati koliko se može, odnosno obavezno je prirodno buđenje.

Iako su znakovi jasni, mnogo žena zanemaruje to što im tijelo pokušava reći. Pored sna, koji je od velike koristi, treba ograničiti unos kofeina i prestati piti alkohol uopće. Alkohol uništava vitamine C i B, oba potrebna za snagu.

Čaj i kafa, također, mogu smanjiti apsorpciju željeza što za posljedicu može imati anemiju. Preporučuje se grickanje zdrave, energetski bogate hrane, kao što je sušeno voće.

* Preporuka: Marelice su bogat izvor betakarotena, mogu ubrzati cirkulaciju i pobijediti umor. Treba jesti hranu bogatu škrobom, kao što su krompiri, tjestenina i riža. Ova vrsta hrane konstantno oslobađa energiju tokom dana.

Drugi mjesec

Gotovo 80 procenata žena u trudnoći ima mučnine. Uz umor, mučnina je jedan od ranih znakova trudnoće. Može trajati i do 16 nedjelja, neke žene imaju mučnine tokom cijele trudnoće, a neke ih uopšte nemaju.

Jutarnje mučnine, vjeruje se, rezultat su hormona HCG (gonadotropina), koji se stvara jedino u trudnoći i mjeri se testovima za njeno otkrivanje.

* Preporuke: Spavati koliko se može, jer će umor i stres samo pogoršati stanje. Jesti češće, ali male obroke i ne preskakati ih, jer će smanjen nivo šećera u krvi povećati umor i mučninu.

U trudnoći je važno znati pravilno disati. Duboko disanje uvijek pomaže, ne samo kad je riječ o mučnini, već i stresu općenito. Obavezne su i lagane šetnje. Dobro bi bilo izbjegavati mirise koji potiču mučninu (miris cigareta ili duhana, benzina, određene hrane, a ponekad i miris omiljenog cvijeta ili parfema). Đumbir ubrzava probavu i prirodni je lijek u borbi protiv mučnine. Potrebno je piti i dovoljno vode.

* Mala pomoć: Možete staviti kap ulja metvice na maramicu i pomirisati kad osjetite slabost.

Treći mjesec

Kako se tijelo privikava na zahtjeve rastućeg fetusa, količina krvi u organizmu se povećava. Kako bi se što bolje suočilo s većom količinom krvi, tijelo proizvodi hormon progesteron koji uzrokuje proširenje krvnih žila.

Cirkulacija se poboljšava u nogama, što uzrokuje vrtoglavice, posebno kod naglog ustajanja iz kreveta.

* Preporuka: Ustajati polako koristeći se mišićima nogu i stražnjice. Ležati na boku, umjesto na leđima, posebno u kasnijoj trudnoći.

Trudnica koja ima vrtoglavicu treba izbjegavati slatke obroke, a dobro je pojesti bananu ili neku drugu namirnicu bogatu ugljikohidratima. Neka blago zasoljena namirnica također može pomoći.

Četvrti mjesec

Mnoge žene u jednom periodu trudnoće pate od zatvora. Uzrok su hormoni koji djeluju na sve glatke mišiće u tijelu.

Probava je u trudnoći usporena zato da bi posteljica imala dovoljno vremena apsorbirati hranjive tvari koje prelaze u krv iz probavnog sistema. Zbog toga se može imati osjećaj nadutosti, što će još više pogoršati umor.

* Preporuka: Povećati unos tekućine, ali ne čaja i kafe. To će održati probavu normalnom. Čaša tople vode prije spavanja i odmah poslije buđenja, probudit će uspavani probavni sistem. Povećati unos vlakana i voća.

Peti mjesec

Većini žena četvrti i peti mjesec trudnoće je vrijeme najvećeg uživanja. Trbuščić je vidljiv, osjećaj mučnine je prošao, kao i najosjetljiviji dio trudnoće. Energija je na višem nivou, a tijelo proizvodi hormone od kojih se osjeća dobra volja. Trudnica se može osjećati privlačnijom, a i libido joj se vraća.

* Preporuka: Ako do sada nisu izvođene vježbe, pravo je vrijeme za njihov početak - uključujući šetnje i, ako je moguće, plivanje.

Šesti mjesec

Anemija je jedan od najčešćih problema u trudnoći i osnovni krivac za jaki umor. Nju izaziva pad nivoa hemoglobina (veže na sebe kisik u krvi) zbog povećanog volumena krvi. To je normalno u trudnoći.

* Preporuka: Jesti hranu bogatu željezom (crveno meso, masna riba, tamnozeleno povrće i žitarice). Ne uzimati dodatke željeza uz kafu ili čaj, jer će spriječiti apsorpciju, a uzimati ih s vitaminom C, koji će povećati apsorpciju.

Sedmi mjesec

U ovom stadiju trudnoće osjećaju se lagani bolovi u leđima. Hormoni uzrokuju opuštanje ligamenata kako bi bebi bilo udobnije. Ovo je dobar znak da se tijelo priprema za porođaj.

Zglobovi se olabavljuju i ne drže čvrsto tijelo. Povećava se rizik od uganuća ili drugih povreda zglobova.

* Preporuka: Obratite pozornost na držanje tijela.

Nastojte ne sjediti za stolom cijeli dan, često ustajte, hodajući radite jednostavne vježbe istezanja. Obavezno izbjegavati nošenje teških predmeta. Prilikom podizanja stvari s poda ispravno je čučnuti i koristiti velike nožne mišiće, a ne saginjati se, jer se kičma opterećuje.

Osmi mjesec

Period kad se osjeća umor i lako ostajanje bez daha. U kasnijoj trudnoći pluća se ne mogu u potpunosti raširiti, jer je maternica pomaknula pluća i dijafragmu. Hormoni uzrokuju da mali krvni sudovi u dišnom sistemu oteknu, a mišići i bronhijalne cijevi da se opuste.

* Preporuka: Pomoći će poboljšanje držanja tijela. Završavati vježbanje podižući ruke uvis pa ustranu - to će olakšati disanje. Izbjegavati kratke udisaje. Disati toliko duboko koliko je ugodno.

Deveti mjesec

Nesanica je sada jedan od najvećih problema. Grčevi u nogama su sve češći kao i odlasci u WC. To je prirodni put pripremanja na ono što dolazi. Čini se kao da je umor prevladao.

* Preporuka: Spavati koliko se može, tokom dana napraviti više kratkih odmora, a navečer ranije ići u krevet. Koristiti trudničke jastuke za leđa i vrat. U slučaju nesanice svakako izbjegavati čaj ili kafu, izbjegavati stimulanse kao što su čaj ili kafa, a problem rješavati biljnim čajevima ili toplim mlijekom.  

Prijat će i masaža mješavinom od nekoliko kapi eteričnog ulja lavande pomiješanog u bazno ulje i lagana umirujuća muzika prije spavanja. Kalcij je prirodni sedativ pa ga valja uzimati navečer.

Znajte i ovo

* Jednostavno hodanje je najbolja vježba. Ali, nemojte hodati brzo i agresivno.

* Nemojte se držati pogrbljeno. Zadržite ispravno držanje korištenjem jastuka i podloga za lumbalni dio kičme.

* Izbjegavajte vježbe za mišiće, jer se mogu loše odraziti na vaše bolove u leđima.

* Trudnice ne bi smjele stajati dugo, tokom putovanja ili zbog nekih drugih razloga.

* Nemojte prečesto mijenjati položaje sjedenja.

* Izbjegavajte po svaku cijenu hodanje u visokim petama. Ovo je opasno, jer će previše naprezati leđa.

* Za sjedenje koristite nisku, ravnu stolicu.

* Također, izbjegavajte duže obavljanje kućanskih poslova.

* Odjeća bi vam tebala biti ugodna. Izbjegavajte usku odjeću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.