Trudnoća i porod

Poslije porođaja: San, a ne dijeta - ključ za skidanje suvišnih kilograma

"Bebe i mame"
31.01.2018 13:30

Novopečene majke koje nedovoljno spavaju teško će povratiti svoj raniji izgled, tvrde istraživači. Naime, u najnovijem istraživanju utvrđena je ključna povezanost između nedostatka sna i nemogućnosti skidanja viška kilograma nakon porođaja.

Dodatna dva sata sna mogu zaista napraviti čudo, dodaju oni, pojašnjavajući da manjak sna izaziva hormonalne promjene koje kod žena izazivaju sve jaču glad.

Studija koja je obuhvatila oko 1.000 novopečenih majki pokazala je da je kod majki koje spavaju pet ili manje sati kada njihove bebe napune šest mjeseci, čak tri puta manja vjerovatnoća da će višak kilograma skinuti do prvog rođendana svoje bebe, u poređenju sa majkama koje spavaju sedam sati.

Erica Gunderson, koja se nalazila na čelu istraživanja kaže:

- Poznato nam je da je manjak sna povezan sa debljanjem i gojaznošću kod većine ljudi, a ova studija predstavlja još jedan dokaz koji potvrđuje da dovoljno sna - čak samo dva dodatna sata - može biti jednako važno kao i zdrava ishrana i vježbe za novopečene majke da se vrate na svoju težinu prije trudnoće.

 Rezultati ovog istraživanja koje je napravio Medicinski centar s Harvarda i jedna ugledna zdravstvena organizacija, objavljeni su u magazinu "American Journal of Epidemiology".

Dr. David Haslam, direktor britanskog Nacionalnog foruma za gojaznost, pojašnjava da novopečenim majkama nije nimalo lako nakon porođaja.

- Ne samo da moraju ostati budne tokom noći, kako bi se brinule o svojim bebama, nego sada dolaze do još jednog neugodnog saznanja da se manjak sna može negativno odraziti na njihova nastojanja da skinu višak kilograma.

- Problem predstavlja činjenica da, što ste duže budni, to imate više vremena da usput prezalogajite i poremetite energetski balans, koji je inače jako bitan u vraćanju na normalnu težinu. Naša poruka je - dovoljno sna nije nikakav luksuz, već veoma bitan preduslov za zdravlje novopečenih majki i svakako predstavlja idealnu mogućnost da se i novopečene tate uključe u brigu o novopridošlim članovima porodice, pojašnjavaju istraživači.

NA VRH