TRUDNOĆA I POROD

Zdrava trudnica: Preporuka za čuvanje vena

"Bebe i mame"

2.2.2018

Trudnoća je jedno od najljepših stanja u životu žene. Ali, u tom periodu žensko tijelo prolazi niz promjena, od kojih su neke neugodne, a na neke treba obratiti posebnu pažnju.

Najveće promjene događaju se na spolnim organima, naročito na maternici, gdje se plod razvija. Mnogi organi tokom trudnoće su opterećeni, a to se posebno odnosi na srce i krvne sudove. Hormonalne promjene kod žena za vrijeme trudnoće povećavaju obim vena, koje pod djelovanjem hormona postaju propusnije.

Zidovi krvnih sudova tokom trudnoće šire se i debljaju, manje su elastični (naročito vene), a krv se u njima duže zadržava. Ako žena duže stoji ili je stežu čarape oko nogu, dolazi do otjecanja nogu, proširenja vena i upala proširenih vena. Prvi vanjski simptomi su ispucali kapilari, osjećaj težine u nogama i vidljivo proširene vene.

Pod utjecajem hormona, krv tokom trudnoće postaje gušća. Međutim, zgusnuta krv usporeno se kreće kroz krvne sudove pa se povećava rizik od stvaranja malih krvnih ugrušaka - tromba.

Rizik od pojavljivanja tromba kod trudnih žena veći je za tri do pet puta nego kod ostalih žena. Rizik je povećan kod osoba koje imaju nasljedne predispozicije, višak kilograma i nezdravo žive.

Ako se jednom pojave, problemi s venama se poslije porođaja ne zaustavljaju. Naravno, moguće je da proširene vene poslije rođenja bebe nestanu, jer se normalizira kilaža i koncentracija spolnih hormona. Zato treba obratiti pažnju na sljedeće:

1. Tokom trudnoće treba paziti na tjelesnu težinu i nositi elastične čarape koje će čuvati zidove vena. Trudnica se treba komotno odijevatim, kako je odjeća ne bi stezala.

2. Izbjegavati visoke temperature i toplotu, kao i kupke u jako toploj vodi.

3. Piti dovoljno tečnosti, najbolje vodu.

4. Izbjegavati opterećenja bilo koje vrste.

5. Šetnje su odličan trening za krvne sudove.

6. Proširenje vena treba liječiti i nadzirati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.