Trudnoća i porod

Trudnoća: Kada očekivati trudove i porođaj

"Bebe i mame"
06.02.2018 13:49

Izračunati datum poroda obično nije naučno tačan, jer ne znamo tačan datum začeća. Iako možete imati redovne mjesečne cikluse, datum ovulacije je procijenjen.

Računanje datuma

Ako niste sigurni u datum zadnje mjesečnice pomoću kojega je izračunat termin, liječnik će tolerirati veće odstupanje od termina. Prenesena trudnoća može biti prava, kad zaista duže traje, ili lažna.

Kod lažne prenesene trudnoće vjerovatno je riječ o nepravilnim menstrualnim ciklusima ili nepoznavanju datuma zadnje menstruacije. Učestalost lažne prenesenosti je sedam posto, dok se prava prenesenost javlja u samo jedan do dva posto trudnoća.

Djeca rastu i sazrijevaju različitom brzinom i veličina djeteta ne ukazuje uvijek na njegovu starost. Genetika ovdje igra veliku ulogu. Puno je faktora koji utječu na početak porođaja.

Neke žene nose svoju djecu duže od ostalih. Ako je plodova voda bistra i ima je dovoljno, pokreti su redovni i posteljica normalno funkcionira, dijete je dobro.

Veličina bebe

Kod prenesene trudnoće dijete je obično veće i teže. Veličina djeteta je bitna jer utječe na lakoću kojom dijete izlazi kroz porođajni kanal. Ovi rizici uključuju duži porod zbog veličine djeteta i nesposobnosti da se kosti lubanje prilagode, kao što bi to bilo normalno kod djeteta koje se rađa u terminu.

Kako se bliži kraj trudnoće, liječnici uvijek paze na moguće probleme s posteljicom. Posteljica hrani i brine za dijete, ima znatne zalihe, redovno se prilagođava oštećenjima, popravlja štetu napravljenu nedostatkom kisika i bori se protiv starenja.

Ali, ima i određeni vijek trajanja i možda neće biti sposobna za nastavak podrške djetetu nakon nekog vremena. Posteljica bi trebala biti sposobna opskrbljivati dijete s dovoljno hranjivih tvari do 42. sedmice trudnoće.

Potencijalni rizici

Većina rizika prenesene trudnoće vezana je uz insuficijenciju posteljice sa smanjenom opskrbom fetusa kisikom. Rezultat je fetalna hipoksija (manjak kisika).

Do 36. sedmice mogu se nakupiti zalihe kalcija koje mogu ograničiti protok hranjivih i štetnih tvari kroz posteljicu. Liječnici postanu zabrinuti kad se trudnoća nastavi puno nakon termina poroda, jer prevelika zrelost i moguća insuficijencija posteljice mogu biti rizični za nerođeno dijete.

To znači i da može izgubiti zalihe masnoća u cijelom tijelu, posebno abdomenu. Kao rezultat, njegova koža postat će crvena i naborana kao da je prevelika za njega, može se početi ljuštiti.

Majci kojoj je prošao termin poroda, ali nema nikakvih problema, treba dopustiti spontani porod. Dobro je sarađivati s liječnikom ako želi učestalije preglede nakon što je prošao očekivani datum poroda. Pravilo je, ako postoji bilo kakav znak fetalne patnje, pristati na medicinsku intervenciju.

Stalni nadzor

Ali, nema mjesta panici jer se djeca kojima je termin poroda prošao pomno prate i postoji nekoliko načina provjere zdravlja nerođenog djeteta. Elektronsko praćenje fetusa može se koristiti kako bi se pratili otkucaji bebinog srca.

Ako su otkucaji srca konstantni, liječnik može pričekati s odlukom. Ako nisu, razgovarat će s vama o porodu i ponuditi opcije na koji način će se izvesti. Vjerovatno će od vas zatražiti da svakodnevno dolazite na preglede.

Uočavanje fetalnih pokreta jedan je od najtačnijih znakova da je sve uredu s djetetom. Broj pokreta razlikuje se od djeteta do djeteta, majke obično znaju šta je normalno za njihovo nerođeno dijete.

Preporučuje se brojanje fetalnih pokreta. Značajno sniženje pokreta (oko 30 posto) upozorava vas da se svakako javite liječniku kako bi se procijenilo stanje djeteta.

Ultrazvukom i amnioskopijom liječnik će provjeriti izgled posteljice, disanje, tonus ploda i volumen plodove vode. Ako se amnioskopijom uoči mekonijska plodova voda i smanjen nivo plodove vode, predložit će inducirani porod ili carski rez.

Testovima mokraće mjeri se količina estrogena u urinu. Niži nivo estrogena može ukazivati na to da posteljica ne funkcionira optimalno. Nivo se mijenja iz dana u dan, pa je potrebno napraviti nekoliko serija testova.

NA VRH