TRUDNOĆA I POROD

Niskokalorične dijete mogu biti opasne za trudnice

"Bebe i mame"

13.2.2018

Struka se slaže u jednom: Nema niskokalorične dijete za trudnice. Vi morate kvalitetno jesti jer se u trudnoći u majci razvija jedan novi organizam. Međutim, trebate pripaziti na to kad tokom dana jedete pojedine namirnice. Naime, smatra se da treba jesti određenu hranu u skladu s dnevnim ciklusom lučenja hormona i probavnih sokova.

Takav sistem prehrane savjetuju brojni dijetetičari, a osnovna pravila ovog načina prehrane koja ne bi trebala doprinijeti povećanju kilograma (izuzev normalnog povećanja zbog bebe i plodove vode) su:

1 U prvom dijelu dana treba jesti ugljikohidrate, voće, krompire i mahunarke. Zašto? Zato što ujutro tijelu najviše treba energije. Osim toga, baš u prvom dijelu dana tijelo luči najviše inzulina, pa će zato ugljikohidrati biti sagoreni i neće se pretvarati u masti. Ugljikohidrati će, također, potaknuti stvaranje serotonina i spriječiti nastanak "neutažive gladi za slatkim" u poslijepodnevnim satima.

2 Proteini su popodnevna i večernja hrana. Riba, meso, jaja, razni sirevi predstavljaju izvor proteina životinjskog porijekla. Proteini, inače, potiču stvaranje hormona rasta koji djeluje na razgradnju masti pa zahvaljujući tome lipolitičkom efektu tokom noći dolazi do razgradnje masti. Ako u poslijepodnevnim i večernjim satima jedete više ugljikohidrata stimulirate nastanak i izlučivanje inzulina izvan njegovog prirodnog "timinga" i na taj način sprečavati lučenje hormona rasta, a potičete pretvaranje masti u adipozno tkivo.

3 Povrće se može jesti tokom cijeloga dana ako to nije povrće bogato ugljikohidratima, poput krompira, cvekle i drugog gomoljastog povrća.

4 Preporučuje se što manje soli u prehrani.

5 Isto tako treba izbjegavati duže gladovanje tokom dana.

6 I na kraju: Doručkujte redovno, jer je to obrok koji regulira osjećaj apetita tijekom cijelog dana i nadasve je važan za održavanje ravnoteže između "potreba i potražnje" hrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.