TRUDNOĆA I POROD

Kako se treba ponašati prehlađena trudnica

"Bebe i mame"

15.2.2018

Iako vodite računa o sebi i hrani, čuvate se i izbjegavate prostore u kojima se okuplja mnogo ljudi, zaradili ste prehladu. To nije ništa tragično, ali kada niste u drugom stanju. Sada nastaje dilema - da li i koje lijekove uzteti? Kapi za nos, analgetike ili paracetamol? Zatim slijedi još jedna dilema - kako prehlada utječe na plod te da li će ono što pomaže vama pomoći i bebi.

Iako posteljica neke materije propušta prema djetetu, a neke ne, određene supstance čije molekule mogu proći kroz zaštitnu mrežu posteljice, mogu dospjeti do djeteta, a da to nije dobro. Takav prolaz posebno je opasan u prvom tromjesečju trudnoće, jer se tada stvaraju osnove organa djeteta, pa štetne supstance mogu izazvati malformacije ploda.

Začepljen nos

Kada vam je nos začepljen, uzmete kapi ili sprej kako biste lakše disali. Ali, većina ovih preparata (osim onih na bazi morske vode), sadrže hemijske materije koje dovode do stiskanja krvnih sudova u sluznici nosa, što trudnicama nikako ne porija. Zato bi najbolje bilo da se inhalirate morskom solju, kamilicom ili žalfijom.

Šta kada kašljete

Ako kašljete najbolje je da pijete mnogo tečnosti - vode, čaja, prirodnih sokova, mlijeka... Također, u ishranu uključite supe i čorbe. Ipak, ako je kašalj suh i dugo traje, otiđite liječniku koji će vam propisati lijek koji neće šteti ni vama ni bebi.

Otežano gutanje

Razne dražeje koje olakšavaju grlobolju nisu preporučljive trudnicama. Zamjena za njih je čaj od žalfije kojim ćete ispirati grlo.

Povišena temperatura

U slučaju povišene temperature obavezno idite liječniku, posebno kada toplomjer pokaže više od 39 stepeni. Naime, visoka temperatura može poremetiti protok krvi prema djetetu, a u uznapredovaloj trudnoći može izazvati i kontrakcije. Tuširajte se mlakom vodom što češće, a nakon toga obucite pamučnu odjeću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.