TRUDNOĆA I POROD

Koje su prednosti poroda u vodi

"Bebe i mame"

27.2.2018

Porod u vodi donosi mogućnost opuštanja za vrijeme trudova, pa trudovi traju kraće. Također, voda pomaže u kretanju i na taj način žena može lakše doći u položaj koji joj u tom trenutku odgovara. Topla voda čini trudove podnošljivijima te se smanjuje njihova bolnost.

Prednosti poroda u vodi su sljedeće: smanjuje se rizik od puknuća međice, sam porod je manje traumatičan za dijete te se smanjuje intenzitet postporođajnog krvarenja.

Porod u vodi nije moguće izabrati ako imate neke zdravstvene poteškoće (kao što su visoki krvni pritisak, šećerna bolest, srčane ili bubrežne bolesti), ako ste krvarili u zadnjim sedmicama trudnoće, ako imate vaginalni herpes, ako ste prije rađali carskim rezom, ako imate višeplodnu trudnoću, ako je dijete postavljeno na zadak ili ako se radi o prijevremenom porodu.

Ako u toku poroda u vodi dođe do nekih komplikacija (ako se smanji broj otkucaja srca djeteta, ako trudovi presporo napreduju ili ako se javi krvarenje) tada se porod mora dovršiti klasičnim putem ili, u krajnjem slučaju, carskim rezom.

Tokom poroda u vodi nije moguće koristiti epiduralnu analgeziju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.