Upozorenja

Beba trpi ako trudnici nedostaje vitamina D

"Bebe i mame"
06.03.2018 19:00

Nedostatak vitamina D tokom trudnoće može se povezati sa omekšanim kostima lobanje beba, tvrde japanski istraživači u svojoj studiji.

Njihovo istraživanje je također pokazalo da čak i prirodan način ishrane beba, tj. dojenje bez dopune vitaminom D može u značajnoj mjeri prolongirati ovaj nedostatak, što u kasnijoj životnoj dobi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući slabu čvrstoću kostiju i dijabetes tip 1.

"Craniotabes" (stručni medicinski naziv za mekane kosti lobanje) kod zdravih beba smatra se normalnim, te je vladalo mišljenje da u tom smislu ne treba ništa poduzimati.

Međutim, najnovija studija pokazuje da pretjerano mekane kosti lobanje jesu posljedica potencijalno opasnog nedostatka vitamina D i da ovu pojavu ne bi trebalo zanemariti, pojašnjava dr. Tohru Yorifuji sa Univerziteta Kyoto.

Nedostatak vitamina D kod novorođenčadi se štetno odražava na zdravlje u kasnijoj životnoj dobi, pogotovo kod beba koje se hrane prirodnim putem, jer takve bebe obično ne dobijaju dopunu u vidu ovog vitamina.

I nekoliko drugih studija potvrdilo je sve izraženiju učestalost nedostatka vitamina D, pa čak i u razvijenim zemljama. Oboljenja kao što su rahitis u djetinjstvu ili omekšavanja i slabljenje skelata kod odraslih su uobičajena posljedica nedostatka vitamina D, što pored toga, može značajno povećati rizik od razvoja multiple skleroze, dijabetesa tip 1 i kolorektalnog karcinoma kod odraslih.

NA VRH