TRUDNOĆA I POROD

Kako podnijeti porođajnu bol

"Bebe i mame"

8.3.2018

Ako još niste potpuno obaviješteni šta se zapravo dešava u vašem tijelu kada se porađate, postarajte se da naučite što više možete prije tog velikog trenutka. Razaznati različite faze porođaja, šta se dešava i zašto boli, može biti vrlo korisno u sprečavanju straha kada bol nastupi.

Porođajne bolove izazivaju jake mišićne kontrakcije maternice i pritisak na cerviks kako beba polako silazi. Obično osjećate grčeve u donjem dijelu stomaka, preponama i leđima, kao i premorenost u cijelom tijelu.

Mnoge žene osjećaju bolove i u butinama. Pritisak na bešiku zbog bebine glave i širenje porođajnog kanala i vagine su drugi izvori bola. Neke žene upoređuju bol na porođaju s menstrualnim grčevima ili snažnim naletima kao kod dijareje, druge opisuju to kao strahovit pritisak.

Obično nije jačina bola tokom porođaja to što je problem već činjenica da se bol ponavlja i dugo traje tokom svake kontrakcije. Raspitajte se o lijekovima protiv bolova tokom porođaja ako mislite da nećete moći izdržati.

Saznajte unaprijed koje su vam opcije na raspolaganju i da li postoji rizik za vas i vašu bebu. Mnoge žene donesu odluku o lijekovima koju napuste u posljednjem trenutku - često iz opravdanih razloga.

Ne miješajte svoju sposobnost da izdržite bol s tim koliko vrijedite kao majka. Najvažnije je da znate da kroz porođaj prolazite samo zbog svoje bebe. Bol obično nestane s prvim plačem vašeg malenog i izgleda da se muka isplatila kada pogledate u oči to novo i divno ljudsko biće.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.