TRUDNOĆA I POROD

Zdrav tanjir za buduću mamu

"Bebe i mame"

12.3.2018

Zdrava ishrana vrlo je značajan dio trudnoće, pa čak iako se velikom broju trudnica u tom periodu ukus za hranu promijeni i često požele neku određenu vrstu hrane, postoje pravila za zdravu ishranu koja mogu pomoći.

1 Tokom trudnoće poveća se potrošnja određenih hranjivih sastojaka u tijelu i zato ih je u periodu trudnoće potrebno uzimati što više.

2 Ginekolozi kažu da je folna kiselina vrlo važna već na samom početku trudnoće i najbolje je da se preparati s folnom kiselinom uzimaju i nekoliko mjeseci prije nego što žena želi zatrudniti. Folna kiselina postoji u obliku tableta, a najviše je ima u tamnozelenom povrću.

Nedostatak folne kiseline može dovesti čak i do pobačaja, prijevremenog odvajanja placente i manje težine novorođenčeta.

3 Obavezna je i kontrola željeza, jer ga tijelo troši dva puta više nego obično. Nedostatak željeza često je povezan s neprilagođenom težinom u trudnoći. Željezo koje dobijemo iz hrane životinjskog porijekla ima prednost u odnosu na hranu biljnog porijekla.

Ipak, ako dođe do nedostatka željeza, stručnjaci preporučuju da se nadoknadi tabletama.

4 Ženama koje su prije trudnoće bile vegetarijanke preporučljivo je konzumiranje hrane koja će nadoknaditi hranjive sastojke koji se nalaze u mesu, a u ishranu trebaju uključiti i veću količinu mliječnih proizvoda.

Nutricionisti ukazuju na činjenicu da potpuno odricanje hrane životinjskog porijekla (jaja, mlijeko i mliječni proizvodi) može štetiti razvoju djeteta.

5. Kalcij i vitamin D važni su za formiranje kostiju i za rast embrija zbog čega treba uzimati dodatni kalcij u obliku tableta, jer će tu dodatnu količinu crpiti dijete.

Pedijatri ukazuju na to da zbog nedostatka kalcija dijete u kasnijem periodu razvoja može imati problema sa zubima i osteoporozom. Trudnicama je preporučljiv što veći unos voća i povrća, najmanje tri dnevna obroka, jer su odličan izvor vitamina A i C.

6 Vitamin C, koji se nalazi u brokulama, kupusu, paprici, krompiru, špinatu, grašku, paradajzu, narandžama, dinjama, grejpfrutu, pomaže tijelu pri apsorpciji željeza iz hrane, a zelena paprika, mrkva, krompir i brokule sa zalihama vitamina A pripomoći će rastu zdravih ćelija i trudnice i djeteta.

I količina je važna

Što se tiče količine unosa hrane, liječnici preporučuju da ona u prva tri mjeseca trudnoće bude ista kao prije nje, jer tada embrionu za opstanak i razvoj treba minimalna količina energije.

U četvrtom mjesecu trudnice bi trebale povećati unos energije za 200 do 300 kilokalorija, a glad koja će se pojaviti u tom periodu moguće je utoliti međuobrocima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.