Preporuke trudnicama

Tri zadatka za buduću mamu

"Bebe i mame"
15.03.2018 17:02

Za dobro svake trudnice i zdrav razvoj njenog djeteta od iznimne je važnosti zaštita od infektivnih bolesti. Zato maksimalnu pažnju posvetite higijeni, a u svom domu otklonite potencijalne izvore infekcije:

* Često perite ruke;

* Nemojte koristiti zajednički peškir niti bilo kakva druga sredstva ili rpibor za ličnu higijenu;

* Ako je neki od članova porodice bolestan, treba često mijenjati posteljinu i peškire te ih odvojeno prati i iskuhavati;

* Zaobiđite bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći - vaša okolina sigurno će imati razumijevanja za vaš postupak, a brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonski;

* Ako vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konzultirajte pedijatra - osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može utjecati na vašu nerođenu bebu;

* Pobrinite se za zdravlje i vakcinaciju vaših kućnih ljubimaca.

Izbjegavanje toksina iz životne i radne okoline

Otklonite izvore opasnosti u domaćinstvu:

1. Iako nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvoj djeteta (prije svega prašina se digla oko utjecaja na razvoj očiju), izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred nje dok je i ako je koristite. Uvjerite se svaki put da su vrata dobro zatvorena.

2. Obratite pažnju na upozorenja na hemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u domaćinstvu, prilikom njihove upotrebe nosite zaštitne rukavice, a potom provjetrite stan.

3. Ako je tekuća voda jako hlorirana, najbolje je piti prokuhanu.

4. Želite li već sada početi s pripremama i bojenjem dječije sobe, obavezno pročitajte upozorenja na kantama s bojom i po mogućnosti nabavite boje bez štetnih sastojaka.

5. Dobro je dodatno ozeleniti stan, tj. postaviti nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.

Izbjegavanje sindroma superžene

Savremena žena s visokim postignućima u karijeri sklona je pretjeranom radu. Tokom trudnoće daleko je važnije uspjeti se dovoljno i kvalitetno odmoriti, nego uspjeti sve dovesti u red i staviti sve na svoje mjesto, posebno kada su posrijedi visokorizične trudnoće.

Ni u kojem slučaju ne trebate čekati da se počnu javljati bilo kakvi simptomi ili znaci umora.

Preporuči li vam ljekar mirovanje u trudnoći ili rodiljni dopust od 45 dana, svakako ga poslušajte. Sigurno ima dovoljno dobre razloge za takve preporuke.

Fizički rad, posebno dugo stajanje, može biti razlog prijevremenih trudova i ranijeg poroda.

NA VRH