TRUDNOĆA I POROD

Žene trebaju pripremiti svoje tijelo na trudnoću

"Bebe i mame"

15.3.2018

Američki ljekari dali su nekoliko savjeta kako bi žene kvalitetno pripremile tijelo za veliki izazov - trudnoću. Tri mjeseca do godinu dana prije nego što žena planira trudnoću trebala bi za nju pripremiti svoje tijelo, piše Health Day.

B9 za srce mame i razvoj fetusa

Najvažnije od svega je dovoljan unos folne kiseline, odnosno vitamina B9. Njega najviše ima u zelenom povrću, agrumima, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama.

Folna kiselina se može uzimati i u obliku dodataka prehrani, a liječnici preporučuju dnevni unos od 400 mikrograma.

Vitamin B9 izrazito je važan za zdravlje srca i mozga trudnice, a njegov unos pospješuje i pravilan rast i razvoj fetusa, te je njegov unos najvažniji u prvih 12 sedmica trudnoće.

Važnost kalcija

Prije trudnoće i tokom nje jako je važno unositi dovoljno kalcija u organizam. Zbog toga bi prehrana žena u tom periodu života trebala obilovati nemasnim mlijekom, sirom, jogurtima, rižom, sardinama i lososom.

Kalcij se koristi u cijelom tijelu, važan je za zdravlje zubi i kostiju. Ukoliko žena ne unosi dovoljno kalcija u organizam, tijelo počne iskorištavati zalihe iz njenih kostiju. To povećava opasnost od osteoporoze.

Tokom posljednja dva tromjesečja trudnoće kao i tijekom dojenja, tijelo žene apsorbira puno više kalcija iz hrane nego obično. Bebi je potreban ekstra kalcij za razvoj zdravih kosti i zubi.

Ukoliko žene ne unose dovoljno kalcija hranom, dijete će ga uzeti iz njenih kostiju.

Zaboravite na kafu

Isto tako, ljekari savjetuju redukciju ili potpuno izbacivanje kofeina iz prehrane, kao i alkohola i umjetnih zaslađivača. Preporučuju i savjetovanje s ljekarom o uzimanju dodataka prehrani posebno namijenjenih trudnicama i dojiljama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.