SAVJETI Za trudnice

Sedam stvari na koje buduća mama treba paziti

"Bebe i mame"
17.03.2018 20:13

Predivan je osjećaj kada znate da u sebi nosite još jedno živo biće. Razmišljate o tome kako će izgledati porod, tražite ime za njega/nju, kupujete slatke majičice i cipelice, drugim riječima jedva iščekujete taj trenutak.

Da, prekrasan osjećaj. No, uz sve to, svakoga trenutka morate biti oprezni i pažljivi jer brinete se za još jedno živo biće. Postoji sedam postulata koje bi kao trudnica trebali znati:

1. Pušenje. Ne pušite, ne budite u blizini onih koji puše. Pušenje povećava nivo ugljenmonoksida u krvi što uzrokuje smanjenje kisika neophodnog za razvoj djeteta. Nikotin putem krvi ulazi u posteljicu u kojoj se nalazi dijete te time smanjuje učinkovitost kisika.

2. Lijekovi. Problem je što lijekovi uzimani tokom trudnoće ulaze u posteljicu te putem krvi u dijetetov krvotok. To može uzrokovati probleme u razvoju djeteta. Lijekovi također mogu utjecati na razvoj imunološkog sistema djeteta te stvarati neku vrstu ovisnosti organizma o lijekovima. Neki lijekovi mogu uzrokovati i grčenje maternice što može utjecati na krvotok djeteta i uzrokovati prerani, odnosno prekasni porod.

3. Alkohol. Majke koje su konzumirale alkohol tokom trudnoće obično rode djecu male težine. Također, konzumiranje alkohola u trudnoći može uzrokovati mentalne probleme u djeteta.

4. Stres. Dajte sve od sebe da izbjegnete stresne situacije. Zbog stresa možete imati problema sa spavanjem, imati glavobolje i bolove u leđima. Također, možete utjecati na dijete. Može uzrokovati i preuranjen porod.

5. Hemijski proizvodi. Budite oprezni s hemijskim proizvodima koje koristite u domaćinstvu, kao što su sredstva za čišćenje, boje ili pesticidi. Ukoliko ste često izloženi tim hemikalijama, dijete je također izloženo njima i to putem vašeg krvotoka. To će negativno utjecati, kako na fizički, tako i na intelektualni razvoj djeteta.

6. Vruća kada. Dokazano je da kupanje u prevrućoj vodi negativno utječe na razvoj djeteta u maternici. Preporučuje se da trudnica ne ulazi u vodu ili prostoriju koja ima temperaturu veću od 39 stepeni. Mnoge vruće kupke imaju temperaturu vode od oko 40 stepeni. Potrebno je svega 10-20 minuta u vrućoj vodi da se temperatura tijela digne iznad 39 stepeni.

7. Životinjski izmet. U našem narodu postoji običaj da se trudnice klone kućnih ljubimaca. Za takav običaj ima mnogo razloga. Ni u kom slučaju za vrijeme trudnoće nemojte čistiti izmet za svojim kućnim ljubimcima. Naime, životinjska stolica sadrži organizam koji se naziva Toxoplasma gondii, a koji je opasan za dijete. Može uzrokovati pobačaj, rođenje mrtvog djeteta, sljepoću, gluhoću ili poremećaje u učenju.

Oglasi

NA VRH