TRUDNOĆA I POROD

Koja je kontracepcija najbolja nakon trudnoće

"Bebe i mame"

19.3.2018

Imam zdravu bebu koju dojim. Jedina moja prava briga je kontracepcija. Ne želim još uzimati pilulu, jer se plašim djelovanja hormona na bebu i zato vas molim da mi preporučite neko drugo rješenje.?

- Mnoge žene koje su se prije dojenja oslanjale na pilulu morat će razmotriti druge opcije, kao što su intrauterini uložak ili sistem (IUD I IUS).

Ove dvije metode sprečavaju trudnoću prema različitom principu: IUD oslobađa bakar, a IUS ima neke dodatne koristi koje su atraktivne za mnoge žene.

IUS je mali, plastični uložak u obliku slova T koji ljekar može lako postaviti nakon porođaja (obično tokom kontrolnog pregleda nakon šest sedmica, zbog čega je potrebno planiranje unaprijed) i koji leži u maternici i polako oslobađa progesteron u unutrašnji zid maternice.

Pošto djeluje direktno tamo gdje je potrebno, količina hormona u krvotoku je minimalna, zbog čega je sigurna za dojilje. Ona je pogodna i kada prestanete dojiti jer lokalno otpuštanje progesterona na minimum svodi neželjena djelovanja kao što su nadutost i dobijanje na težini.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.