TRUDNOĆA I POROD

Šta trebate znati kada ste na početku trudnoće

"Bebe i mame"

20.3.2018

1 Po čemu najprije mogu primijetiti da sam trudna?

- Ima nekoliko simptoma: umor, mučnina, grudi postaju napete ili bolne, najednom ne podnosite neke mirise ili hranu, ili često morate u WC.

2 Kad je najbolje uraditi test trudnoće?

- Nekoliko dana poslije izostanka očekivane menstruacije. Ako uradite test ranije, koncentracija hormona trudnoće na koju test reagora neće biti dovoljna. Ili će vam test pokazati "trudnoća", a jajašce će poslije nekoliko dana provedenih u materici izaći napolje.

3 Moj menzes je vrlo neredovan. Kad ću uraditi test?

- Sjetite se ili provjerite kad vam je ciklus bio najduži, pa ako dotad niste dobili menzes, uradite test.

4 Mogu li uraditi test i prije izostanka menstruacije?

- Možete, ima testova koji trudnoću mogu pokazati i deset dana nakon oplodnje. Ali, vrlo je čest slučaj da se oplođeno jajašce dalje ne razvija, pa sa sljedećom mjesečnicom jednostavno ode, a da žena nije ni svjesna da je bila trudna. Zato su ti rani testovi vrlo nepouzdani.

5 Mogu li biti trudna, a da test bude negativan?

- Da, ukoliko nivo hormona u vašem tijelu nije dovoljan za testiranje. Zato treba pričekati nekoliko dana, pa ponoviti test. A još je bolje poći ginekologu na pregled.

6 Je li test na trudnoću sigurniji kod ginekologa?

- Ljekar trudnoću utvrđuje testom urina. Ako je vaš kućni tekst urina pozitivan, ultrazvučni pregled maternice pokazat će da li ste zaista u drugom stanju. To je najsigurnija metoda i vi ćete tako odmah saznati da li je sve uredu.

7 Test kod kuće bio je pozitivan. Moram li odmah poći na ljekarski pregled?

- Ako se dobro osjećati, ne morate odmah na kontrolu. Ali, ako niste sigurni, ako vas nešto boli, ako se loše osjećate ili ako imate neka pitanja na koja biste htjeli odmah dobiti odgovor, pođite na kontrolni pregled. To će vas umiriti, a dobit ćete i neke od savjeta koji su vam potrebni.

8 Kad će moja beba doći na svijet?

- Prosječna trudnoća traje deset puta po 28 dana ili 40 sedmica. Dakle, izračunati termin pada na prvi dan vaše posljednje menstruacije plus 280 dana.

9 Koji je tačno termin?

- Prethodna računica zasniva se na ciklusu od 28 dana. Ali, takav ciklus nemaju sve žene. Osim toga, ni bebe se ne drže čvrsto datuma. Zato se normalnim terminom smatraju i dvije sedmice prije ili poslije utvrđenog termina.

10 Je li moguće da taj termin kasnije bude promijenjen?

- Da, ako ljekar prilikom kasnijih ultrazvučnih pregleda utvrdi da je beba veća nego što bi se dalo predvidjeti u toj sedmici trudnoće. To je često slučaj kad je jajašce oplođeno prije nego što se mislilo.

11 Mogu li tačno izračunati kad se desila oplodnja?

- Možete, naravno. Kod većine žena jajašce sazrijeva između 12. i 14. dana njihovog ciklusa i mora biti oplođeno u toku naredna 24 sata.

12 Moja beba nije planirana, ali ja se jako radujem. Kako ću to kazati bebinom ocu?

- Ako niste baš sigurni kako će on reagirati, bolje bi bilo da novost najprije saopćite majci, sestri ili najboljoj prijateljici. Njihova podrška pokazat će vam da niste sami pa ćete biti sigurniji. Ako bebin otac baš i ne reagira s nekim oduševljenjem, imajte na umu da muškarcima i inače treba više vremena za prilagođavanje na novu situaciju, a i trudnoća za njih nikada ne predstavlja ono što i za buduću majku.

13 Kad je najveći rizik za pobačaj?

- U prva tri mjeseca trudnoće. To je period u kojem se razvijaju djetetovi organi i posteljica koja će hraniti bebu. Poslije 12. sedmice trudnoće, dakle na početku četgrtog mjeseca, naglo opada rizik od pobačaja. Opasnost da se tad beba može igubiti iznosi jedva jedan do dva procenta.

14 Trebaju li mi dodatni vitamini?

- Da, a naročito je važna folna kiselina. Najnovije studije kažu da trudnice u prvim mjesecima trebaju uzimati 800 mikrograma folne kiseline svakoga dana. A još bi bolje bilo uzimati ovaj vitamin i prije trudnoće. Što se ostalih vitamina tiče, posavjetujte se sa svojim internistom.

15 Trebamo li još sačekati sa objavljivanjem vijesti o trudnoći?

- Mnogi parovi ili samo buduće mame ne žele objaviti ništa prije nego što se navrši 12. nedjelja trudnoće. No, ništa neće smetati ako ovu lijepu vijest objavite i znatno ranije.

16 Mogu li i dalje pušiti?

- Ne. Pušenje škodi i vama i bebi. Preko placente i pupčane vrpce nikotin dospijeva u bebin krvotok i truje maleni organizam, a kako sužava i vaše krvne sudove, manje krvi pritiče djetetu. Zbog toga se beba slabije razvija. Osim toga, pušenje povećava rizik od pobačaja ili preranog poroda.

17 Onda je i pasivno pušenje štetno?

- Naravno. Zato ni u vašem okruženju ne smije biti pušača. A kad beba dođe na svijet, zabranite pušenje u svojoj kući. Mnoge žene tokom trudnoće ne mogu podnijeti duhanski dim, pa je i to mogućnost da se odreknete cigarete zauvijek.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.