TRUDNOĆA I POROD

Koji su lijekovi dozvoljeni u trudnoći

"Bebe i mame"

3.4.2018

U trudnoći, kao i u bilo koje drugo vrijeme, žena može imati zdravstvenih problema - samo što se u toku trudnoće često plaši uzeti bilo koji lijek. Tako može nastati problem ne samo za nju, već i za partnera, kome, naravno, nije nimalo lako da gleda voljenu osobu kako se muči, a ne smije uzeti nikakav lijek.

Srećom, nemali broj lijekova ipak je dozvoljen u trudnoći. Lijekovi koje bi svakako trebalo izbjegavati tokom trudnoće su sedativi, hormonski preparati, anksiolitici i neki antikonvulzivi.

Mnoge žene se boje antibiotika, ali ako se uzimaju u propisanoj, terapijskoj dozi, nema dokaza da će štetiti plodu. Ukoliko je neophodan analgetik, paracetamol je dozvoljen.

Tokom trudnoće, česti "pratioci" u različitim njenim fazama su nesanica, glavobolja, mučnina i/ili bolovi u leđima. Tada pomaže promjena načina ishrane, uzimanje češćih, a manjih obroka, komzumiranje suhe hrane, izbjegavanje jakih mirisa i začina, kao i masne i konzervirane hrane.

U trudnoći se, kao i inače, može desiti vaginalna infekcija. U principu je sigurno uzimati i oralne medikamente i vaginalete, ali samo u dogovoru s ginekologom.

I prehlada je nešto što se može lako desiti. Tada je najbolje otići ljekaru koji će tražiti potrebne analize kako bi se mikrobiološkim pregledom izolirali uzročnici i otkrilo na koje ste antibiotike osjetljivi.

Ako se radi o virusnoj infekciji, tu antibiotici ne pomažu. Povišena temperatura i uobičajeni simptomi prehlade sami po sebi nisu razlog za posezanje za antibioticima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.